URBANI KUTAK NA VISINI

Parkovi već odavno nisu rezervisani samo za lokaciju koja je na zemlji, već mogu da budu i uzvišeni, grade se na uzdignutim terenima, napuštenoj saobraćajnoj infrastrukturi i zapostavljenim lokacijama.

 

Zelenih površina u urbanim područjima nikada dosta pa je težnja da ih ima što više, a i upravo su zbog toga i mnogi projekti usmereni ka ovom cilju. Zanemarivanjem javnih površina u vidu parkova i sl. koje su prevashodno značajne za zdarvlje ljudi i zbog preterane neplanske gradnje došlo se do toga da nema fizičkog prostora za poduhvate ovakve vrste. Shodno tome, mnoge svetske metropole došle su na ideju da rekonstruišu napuštena mesta i pretvore ih u svima korisne i dopadljive urbane kutke. Tako nastaju „uzvišeni parkovi“.

uzvišeni parkovi

Parkovi već odavno nisu rezervisani samo za lokaciju koja je na zemlji, već se grade i na uzdignutim terenima, napuštenoj saobraćajnoj infrastrukturi i zapostavljenim lokacijama. Jedan takav projekat koji donosi zelenilo u gradsko područje očekuje London. „Bishopsgate Goodsyard“ podrazumeva uzdignuti park koji će uključivati i objekte za stanovanje, maloprodaju i kancelarijski prostor. Nalaziće se na mestu koje nije u funkciji još od 60-ih godina prošlog veka i zauzimaće prostor od 4,4 hektara od čega će polovina biti posvećena javnom otvorenom prostoru.

Projektom će biti obuhvaćen prostor kako na nivou ulice, tako i na vrhu obnovljenih železničkih lukova. Planirano je da se na samoj lokaciji posadi preko 300 novih stabala i stvori park sa šetalištem. Pored toga, tu će se nalaziti više od 100 maloprodajnih objekata, restorana i prostora za razonodu, ali i kancelarija i stanova. Biće izgrađeno 500 domova od kojih je polovina označena kao „pristupačna“. Neka od zgrada će uključivati zelene krovove, skladište za vodu i košnice.

Projekat je delo kompanija Hammerson i Ballymore. Sean Mulryan, predsednik i izvršni direktor grupe Ballymore, rekao je da su ovo područje kupili pre 20 godina i da je vreme da se preuredi u sredinu koja će biti uzor drugim delovima grada. Uz kombinaciju novih stanova, radnih prostora, prodavnica, kafića i restorana, kulturnih objekata, novih ulica i jednog od najvećih novih parkova u središnjem delu Londona, ovo će postati mesto gde će svi želeti da žive, rade i uživaju.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs