SEDAM DANA

Sedam dana je bilo i više nego dovoljno da Nora spakuje svoje stvari i ode u majčin dom. Jednom su me udali, bilo je više nego dovoljno.

 

Nije se udala, udali su je. Bježala je od muškaraca vođena lošim iskustvom kada je sa samo dvadeset pet godina otišla da živi sa Damjanom vjerujući da je on taj pravi.

sedam dana

Kada je shvatila da se njegov život svodi na svakodnevne tri flaše alkohola, željela je Nora da se što prije izvuče iz kandži koje su je držale vezanu. Svakodnevna rutina bazdila je na miris rakije koja se ponavljala iz dana u dan. Bila je bisera puna zdjela, a ja sam baš za kamen uhvatila ‒ žalila je Nora nad svojom lošom sudbinom koja joj je bila dodijeljena. Postelja je bila pakao koji je dijelila sa pijancem i njegovom flašom. Mislila je Nora da će želja za alkoholom da Damjana napusti, ali kako su dani odmicali, flaša mu je postajala sve bliža, a ona sve dalja i nebitna.

‒ Nisi onaj isti što mi je dolazio na vrata izjavljujući ljubav? Zašto si me lagao? Smogla je Nora snage da ga pita zašto je prevario.

‒ Ako ti se ne sviđam ovakav kakav sam, tamo su ti vrata.

Rukom joj pokazuje ona ista vrata na koja ju je doveo zaklinjući se da je voli neizmjerno.

Sedam dana je bilo i više nego dovoljno da Nora spakuje svoje stvari i ode u majčin dom. Jednom su me udali, bilo je više nego dovoljno. Primitivnoj sredini u kojoj je živjela Nora se suprotstavila pružajući otpor i ne prihvatajući ničiji izbor osim sopstveni.