BOLJE JE ŠTO MANJE

U ulju pečemo i pržimo većinu obroka, pa je logično kupiti velika pakovanja i tako uštedeti na kućnom budžetu, zar ne? Međutim, ostaje pitanje da li smo u pravu.

 

Velika pakovanja hrane garantuju manju cenu proizvoda po komadu. Ako imate veliku porodicu ili pripremate slavlje, to će biti plus za vaš budžet. Manje porodice na takvim kupovinama ne samo da neće uštedeti već će izgubiti novac.

velika pakovanja

1. Jaja

Suzdržite se od kupovine velikih paketa jaja od 30 komada, ako nemate veliku porodicu ili ne pripremate praznične kolače. Konzumna jaja imaju rok trajanja od obično četiri nedelje, pa bi vam se vrlo lako moglo dogoditi da vam polovina paketa ostane neiskorišćena, odnosno da propadne.

2. Začini

Začini se ne kvare, već s vremenom gube intenzitet ukusa i mirisa. Nakon šest meseci mleveni začini će prestati da imaju svoj “aromatični“ efekat, a oni u komadu – npr. cimet u štapiću može potrajati do godinu dana. Kupovanje začina u velikim količinama ima smisla samo u ugostiteljskim objektima.

3. Ulja za kuvanje

U ulju pečemo i pržimo većinu obroka, pa je logično kupiti velika pakovanja i tako uštedeti na kućnom budžetu, zar ne? Istina glasi da će se ulje nakon otvaranja pakovanja počne kvariti za tri do šest meseci, pa vam se investicija uopšte neće isplatiti.

BioRheuma krema za reumu i zglobove - krema za reumatoidni artritis Priroda na dar

4. Industrijski sosevi

U cenovnom smislu, uvek se isplati kupiti veće pakovanje industrijskih soseva poput majoneza ili kečapa. Ali valja znati da im se rok trajanja drastično smanjuje nakon otvaranja pakovanja, pa ga retko ko može potrošiti u određenom roku.

5. Integralni pirinač i žitarice

Integralne žitarice sadrže veći postotak ulja, zbog čega su podložnije kvarenju od “belih“ alternativa. Ako jedete taj tip namirnica, kupujte količinu hrane koju planirate da pojedete u šest meseci. Veće količine mogle bi da vam propadnu.

Izvor: Punkufer.hr