VENECIJANSKI TALASI

Ljuljuškanje u brodiću u najromantičnijem gradu u Evropi može da bude još nezaboravnije ukoliko se konzumira kolač „venecijanski talasi“. Ruku na srce, za probanje ovog deserta ne treba vam odlazak u Veneciju.

venecijanski talasi

Sastojci:

ZA TESTO:
250 grama putera
250 grama šećera
6 jaja
350 grama brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
300 grama višanja ili trešanja iz kompota bez koštica
ZA KREM:
500 mililitara mleka
1 prašak za puding od vanile
100 grama šećera
250 grama putera
1 limun
100 grama čokolade za kuvanje
100 grama mlečne čokolade

Način pripreme:

Pripremamo testo. Mikserom izmutimo 250 grama putera i 250 grama šećera i dodajemo, jedno po jedno, 6 jaja. Produžimo da mešamo varjačom i dodamo brašno i prašak za pecivo.

Kada se sastojci sjedine, deo testa nanesemo u nauljenu, četvrtastu, vatrostalnu posudu. U preostalo testo dodamo kakao, promešamo i nanesemo u posudu preko žutog testa. Preko testa rasporedimo višnje iz kompota. Pečemo 20 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo krem tako što u šerpu na šporetu sipamo veći deo pripremljenog mleka, dodamo šećer i promešamo. U preostalo mleko dodamo prašak za puding i promešamo. Neprekidno mešajući u provrelo mleko sipamo razmekšan puding. Ostavimo puding da se ohladi.

U sud sa puterom dodamo sitno izrendanu limunovu koru, sok od limuna i mutimo mikserom dok puter ne postane penast. Dodamo ohlađen puding i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Fil nanesemo na ispečen kolač u posudi. Na fil nanesemo ohlađenu rastopljenu čokoladu. Nožem, čokoladni preliv, išaramo u formu talasa.

Prijatno!