UZ VERU I TRAMPA

Usred pandemije koronavirusa, hrišćani evangelikanci u SAD gaje nepoverenje prema javnom zdravstvu i vakcinama protiv Kovida-19.

 

U Sjedinjenim Državama ne hara samo koronavirus već i teorije zavere. Mnogi evangelikanci (evangelikanski hrišćani – labavo definisana grupa uglavnom konzervativnih protestanata) prijemčivi su za mitove o pandemiji i vakcini protiv Kovida-19. To pogotovu važi za takozano desno krilo evangelikanske zajednice. Glasine o zlonamernoj zloupotrebi vakcine i zaverama kultivišu se putem društvenih medija – a promovišu ih i neke crkvene vođe.

evangelikanci

„Oni sumnjaju u postojanje koronavirusa, sve više se udaljavaju od stvarnosti“, kaže Mark Laberton, predsednik evangelikanske visoke škole Fuler u Kaliforniji.

Loberton je među onima koji optužuju desničarske fundamentalističke pastore da šire neutemeljene teorije kojima podstiču svoje vernike da ignorišu podatke javnog zdravstva o pandemiji korone i stručnjake koji podstiču ljude da se vakcinišu.

Mitovi koje gaje evangelikanci

Neke od tih teorija uključuju tvrdnju da je vakcina žig đavola ili da će žene učiniti sterilnim odnosno neplodnim. Zatim sugerišu da je virus samo izgovor za milijardera Bila Gejtsa koji ljudima hoće da ugradi mikročipove. Drugi tvrde da je dr Etoni Fauči, šef Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, pomogao u planiranju pandemije koronavirusa iz lične koristi. Dezinformacije su se brzo širile, na primer putem videa „Plandemija“ (Plandemic) pa se društvene mreže u međuvremenu bore da to obuzdaju.

Pastor Toni Spel iz crkve Hram života (Life Tabernacle Church) u Baton Ružu u Lujzijani, poznat je po prkošenju smernicama vlasti otkako je koronavirus stigao na američko tlo. Održavao je masovna crkvena okupljanja kada su ih državni propisi smatrali ilegalnima – a takođe odbacuje upozorenja da je pandemija opasna.

„Mi smo protiv maski, protiv socijalnog distanciranja i protiv vakcine“, kaže Spel za DW. On veruje da je vakcina politički motivisana i da će na kraju naškoditi ljudima. Sada, kada je počela vakcinacija, Spel kaže da će i dalje odvraćati svoje sledbenike od toga da prime vakcinu.

Nepoverenje u vladu i elite

Istraživanje javnog menja (Pew Research) u julu pokazalo je da je oko 70 odsto javnosti bar čulo da su pandemiju planirale takozvane elite, a 36 odsto anketiranih verovalo je da je to istina.

Sumnjičavost prema vakcini protiv Kovida-19 predstavlja vrhunac nepoverenja u nauku, modernu medicinu i ono što se opisuje kao globalna elita, koje među hrišćanskim konzervativcima postoji odavno i već decenijama je u porastu. To je takođe koren većeg odbacivanja vakcina koje su decenijama pomogle da se skoro iskoreni nekoliko ozbiljnih bolesti, uključujući ospice i dečiju paralizu.

„Njihovo primarno obrazloženje je duboko nepoverenje u vladu“, kaže Sem Peri, profesor i stručnjak za desničarske teorije zavere sa Univerziteta Bejlor (Baylor). „Postoje određeni delovi hrišćanske desnice koji veruju da su deo borbe između dobra protiv zla“.

Strah koji vlada među mnogim desničarskim evangelistima je da globalni lideri donose odluke bez Biblije i protiv volje hrišćanskog Boga.

Trampov uticaj

Izuzetak je predsednik Donald Tramp, koji je imao i još uvek ima snažnu podršku među evangelikancima. Tokom četiri godine mandata, belim evangelikanci su ga podržavali od čak 78 odsto, dok je ta cifra kada se uzmu u obzir svi protestanati bila 54 odsto.

Tramp – čije ga pristalice uglavnom vide kao autsajdera u Vašingtonu – iskoristio je svoju platformu da pomogne širenje laži o koronavirusu. U početku je koronavirus nazvao podvalom i bio je nedosledan u porukama o maskama – kako rečima, tako i postupcima. Takođe je ponekad odbacivao smrtonosnost virusa, govoreći da će brzo nestati.

Tramp je dugo bio skeptik prema vakcinama, iako je pokušao da okrene list kada su SAD počele da odobravaju vakcinu protvi Kovida-19. Takođe je preko Tvitera lažno tvrdio da vakcine mogu izazvati autizam kod dece. Takve laži dale su zamah teorijama zavere.

„Donald Tramp to nije izmislio, ali je drastično ubrzao širenje ove dezinformacije. A neki ljudi imaju predispoziciju da u tako nešto poveruju“, kaže Piter Viner (Peter Wehner), potpredsednik i stariji saradnik u Centru za etiku i javnu politiku SAD i bivši autor govora predsednika Džordža Buša mlađeg.

Kampanja među „nevernicima“

Evangelikanci tragaju za rešenjima u cilju suzbijanja lažnih informacija u vezi sa pandemijom i vakcinom.

Među njima je i Frensis Kolins (Francis Collins), dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za zdravlje. Za sebe kaže hrišćanski vernik, i da je razgovarao direktno sa verskim liderima kako bi ugušio strepnje oko vakcine.

Krajem avgusta, grupa od više od 2.700 hrišćanskih lidera potpisala je pismo koje je napisala grupa oko Kolinsa, fondacija „BioLogos“ podržavajući „nauku u vreme pandemije“. U tom pismu mole hrišćane da „nose maske, da se vakcinišu i koriguju pogrešne informacije“.

„Tokom leta smo videli da kruži sve veća količina teorija zavere i želeli smo da pokažemo da postoje članovi hrišćanske zajednice i mnogi drugi koji podržavaju mere javnog zdravlja“, kaže Debora Harzma (Deborah Haarsma), predsednica BioLogos-a, za DW.

SAD su nedavno odobrile vakcinu protiv koronavirusa i počele sa vakcinacijom. U toku je tranzicija vlasti između Trampove administracije i novoizabranog predsednika Džoa Bajdena, koji je katolik. Bajdenov tim očekuje težak zadatak da pomogne u uklanjanju dezinformacija – čije širenje je prethodna administracija potpomagala – ili makar nije uspela da spreči.

Izvor: DW.com