SAVETI SAVRŠENOG ZDRAVSTVENOG STANJA

Višak hrane izaziva bolest, smatra ruski lekar Ivan Pavlovič Neumivakin koji je bio savršeno zdrav u poznim godinama.

 

Ako želite da život bez lekova postane vaša realnost, poštujte 13 zlatnih pravila zdravlja ruskog lekara koji je, među ostalima, lečio i kosmonaute – i nikada se nećete razboleti. Ruski doktor medicine, profesor Ivan Pavlovič Neumivakin (1928-2018) osmislio je ova pravila posle 40 godina rada sa pacijentima.

neumivakin

1 Manje jedite

Višak hrane koju pojedete može da izazove bolest. Smanjenje uobičajenih porcija hrane, prvi je korak ka ozdravljenju organizma i poboljšanju varenja. Idealna ravnoteža hrane za jedan dan je sledeća:

a) Proteini (povrće, meso male masnoće i riba) 15 do 20 odsto

b) Povrće, najbolje sirovo 50 do 60 odsto

c) Ugljeni hidrati (hleb sa krupnim vlaknima i žitarice) 30 do 50 odsto

2 Žvaćite

Hranu žvaćite sve dok ne iščezne njen ukus. Nikada ne jedite u besu i na brzinu. Trudite se da od obeda napravite poseban ritual. Nastojte da ne mešate ugljene hidrate sa proteinima. Razdvojte ih u dva posebna obroka.

3 Prilezite

Posle jela se obavezno odmorite. Oko 20 minuta predaha je sasvim dovoljno da se organizam potpuno oda procesu varenja i apsorbuje sve vredne supstance. Zapamtite da je varenje hrane samo po sebi energetski izuzetno intenzivan proces.

4 Obrok do 19h

Nikad ne jedite ništa posle 19 sati. To je veoma važno. Ako je užina kasna onda nastaju problemi s viškom kilograma. Telo će, pritom, biti savršeno samoočišćeno.

5 Voda pre

Pijte vodu 10-15 minuta pre jela. Posle jela nemojte piti vodu, ni kafu, ni sokove, ni čaj, ni kompot, ništa naredna dva sata. To je optimalno vreme za dobro varenje. Tokom dana obavezno popijte dva litra vode, ako želite bazu za dobro zdravlje.

6 Vruća hrana

Ne jedite vruću hranu. Jelo može da bude mlako, a nikako vruće. To takođe važi i za pića. Izbegavajte vrele čajeve.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

7 Post

Jedan dan nedeljno neka vam bude dan za post. Izaberite šta najviše odgovara vašem organizmu i tog dana uzimajte samo voće, sokove, kefir ili žitarice. Dani kada postite mobilizuju zaštitne snage vašeg organizma.

8 Čučnjevi

Čučanj isceljuje. Kad god možete, čučnite. Čučnjevi ubrzavaju krv i protok materije kroz telo. Takođe, hodajte stepeništem, zaboravite na lift i vaša fizička forma biće kao kod kosmonauta.

9 Ništa silom

Ne jedite ako vam se neće. Ozbiljan prestup protiv zdravlja je guranje hrane na silu u organizam. Ako vam se ne jede, to znači da prethodno unesena hrana još nije svarena, iz nekog razloga.

10 Duh

Ne činite drugima ono što ne biste voleli da čine vama. Kako se to odnosi na vaše zdravlje? Lepo. Doktor Neumivakin smatra da duhovni pad neminovno vodi u preranu smrt. Kada je čovekov duh slab onda je slabo i telo.

11 Temperatura

Ako imate visoku temperaturu, obavezno gladujte. Ali pijte mnogo tečnosti i odmarajte se u krevetu. Preskočite obede – tako ćete brže ozdraviti.

12 So i voda

Pijte natašte vodu sa malo soli. Ta navika čuva od stagnacije u žučnoj kesi i pomaže telu da aktivno radi ceo dan.

13 Samodisciplina

Bez nje je nemoguće biti zdrav.