ZNACI INFEKCIJE

Pokazalo se da se novi soj korona virusa širi brže, a potencijalno je smrtonosniji. Tri simptoma najbolje ukazuju na nekadašnje prisustvo infekcije.

 

Uočavanje simptoma virusa i izolacija su trenutno ključni za kontrolu njegovog širenja. Ali postoji niz znakova koje ste možda već imali. Tri simptoma su ključna za prepoznavanje postojanja virusa, kažu stručnjaci.

tri simptoma

Nova varijanta korona virusa trenutno se širi poput požara u Velikoj Britaniji. Premijer Boris Džonson otkrio je na konferenciji za novinare u petak da postoje neki dokazi da bi nova varijanta mogla biti povezana sa višim stepenom smrtnosti.

Simptomi uočavanja korona virusa su ključni, a znaci nove varijante su slični prvom soju: visoka temperatura, kontinuirani kašalj i gubitak ili promena osećaja mirisa ili ukusa.

Ozbiljnost slučaja kovida takođe je varirajuća. Neko može imati lošiju kliničku sliku, dok se drugi osećaju dobro.

Ali stručnjak za zarazne bolesti dr Antoni Fauči upozorio je na “postvirusni” sindrom koji napada telo dugo nakon što vas virus napusti.

Poznat kao dugi kovid ili postkovid sindrom, jedan je od načina da se utvrdi da li ste već bili zaraženi.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, sledeća tri simptoma su među najčešće prijavljenim simptomima dugog kovida:

Dispneja

Dispneja je termin koji se koristi za opisivanje otežanog disanja. Male studije su otkrile trajne nalaze pluća kao što je fibroza (oblik ožiljaka na plućima) kao potencijalni uzrok ovog simptoma.

Studija objavljena u Lancetu od 55 oporavljenih, nekritičnih, pacijenata otkrila je da je više od 60 posto imalo trajne simptome tri meseca nakon otpusta, dok je nešto više od 70 posto imalo abnormalne nalaze na skeneru pluća. Četvrtina je imala vidljivo smanjenje plućne funkcije.

BioImunitet kapi za imunitet

Artralgija

Artralgija, druga reč za bol u zglobovima, takođe je povezana sa kovidom. Artralgija je jedan od simptoma koji se javlja kod pacijenata sa kovidom-19 i prisutna je u 14,9 procenata slučajeva, objavila je druga studija u Lancet časopisu.

Mijalgija

Mijalgija se odnosi na bolove u mišićima ili tetivama. Ovo se često dešava zajedno sa drugim simptomima.

– Generalno, korona virus, kao i drugi virusi, može izazvati upalu mišićnog tkiva – objasnio je Amir Barzin, načelnik u Respiratornom dijagnostičkom centru pri UNC Medicinskom centru za zdravlje.

Dr Barzin je objasnio da je bol u mišićima rezultat virusne infekcije uzrokovan oštećenjem mišićnih vlakana od samog virusa.

Virus takođe pokreće inflamatorni odgovor u telu putem inflamatornih citokina koji u osnovi signaliziraju imunološki sistem da radi, a to može prouzrokovati abnormalno razbijanje tkiva.

Ne morate se samoizolovati ako imate postsimptome dugog kovida.

Međutim, brtainska Nacionalna služba za javno zdravlje savetuje da se odmah izolujete ako imate visoku temperaturu, novi kontinuirani kašalj ili gubitak ili promenu osećaja mirisa ili ukusa.

Izvor: Srbija danas