ĆURKA SA KESTENJEM

Ćurka sa kestenjem iz ovog recepta priprema se oko četiri sata, ali je ovaj specijalitet sasvim dovoljan za jedan obilan ručak kojim može da se posluži čak osam osoba.

ćurka sa kestenjem

Sastojci:

1 ćurka
300 grama malih glavica crnog luka
150 grama lenti dimljene slanine
2 veće glavice crnog luka
400 grama skuvanih i oljuštenih kestenja
100 mililitara belog vina
200 grama ćureće džigerice i srca
peršun
3-4 lovorova lista
250 grama ćurećeg belog mesa
3 češnja belog luka
pola male kašike kima
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Peršun i češnjeve belog luka sitno isečemo i stavimo u sud. Dodamo kim, posolimo, pobiberimo i promešamo.

Mešavinu začina utrljamo na ćurku. Ćureće belo meso sameljemo u mašini za mlevenje mesa. Lente slanine, džigericu i srca isečemo na parčad. Kestene izdrobimo viljuškom.

Veće glavice crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Kada luk omekša dodamo samleveno meso, isečenu slaninu, džigericu i srca, male glavice crnog luka, izdrobljene kestene i promešamo. Sklonimo tiganj sa šporeta, sadržinu posolimo, pobiberimo i promešamo. Filom punimo unutrašnjost ćurke. Zatvorimo otvor sa dve male glavice crnog luka i učvrstimo kuvarskim koncem.

Stavimo ćurku u tepsiju, dodamo ulje, lovorove listove, sipamo belo vino i 300 mililitara vode. Posolimo ćurku, zatvorimo tepsiju aluminijumskom folijom, stavimo u rernu i pečemo 3 sata na 200 stepeni.

Izvadimo tepsiju iz rerne, odstranimo foliju i konac i stavimo ćurku na činiju za serviranje. Na dva kraja činije stavimo po list zelene salate na koje stavimo parčad skuvanih krompira. Dekoraciju završimo parčadima zelene i crvene paprike.

Prijatno!