NOVI „LUKSUZ“

Kompanija u kineskoj provinciji Guangdong počela je novčano da kažnjava zaposlene koji odlazak u toalet praktikuju više od jednom dnevno. Lokalna vlada smatra da su kazne nezakonite.

 

Kineska korporacija „Anpu Electric Science and Technology“ sa sedištem u Dunguanu, priznala je da sprovodi neobičnu praksu da svojim zaposlenima dozvoljava samo jedan odlazak u toalet tokom radnog vremena. Za svaki sledeći oslazak, zaposleni se kažnjava sa 20 juana (oko 3 dolara).

odlazak u toalet

Prema informacijama koje je kompanija objavila, a nezadovoljni radnici podelili na društvenim mrežama, najmanje sedam zaposlenih je kažnjeno u dva dana.

Vest je izazvala bes u javnosti, ali nadležni u kompaniji objašnjavaju da je uprava bila prinuđena da uvede ovo pravilo jer su radnici lenji i koriste pauze za odlazak u toalet da puše i izbegavaju radne obaveze.

„Bespomoćni smo. Činjenica je da su radnici lenji. Uprava je više puta pokušala da razgovara sa tim radnicima, ali nije uspela da ostvari pozitivan rezultat“, priznaje jedan od direktora, koji se predstavio kao Čao.

Dodao je i da veruje kako je ovo pravilo ipak mnogo bolje rešenje nego da otpuštaju radnike, jer bi traženje novih bilo mnogo komplikovanije. Takođe, pojašnjava i da prestupnici ne moraju da plate kaznu, već im se taj iznos odbija od mesečnog bonusa.

Svaki sledeći odlazak u toalet mora da se prijavi šefu

Zanimljivo je i da, u skladu sa pravilima kompanije, radnik koji želi da ode više od jednog puta u toalet, mora pre odlaska da se javi šefu, što je samo još više razbesnelo mnoge. Ipak, bilo je i onih koji su pokazali razumevanje za upravu.

„Morali su to da urade. Neki zaposleni često odlaze u toalet i zadržavaju se predugo. To sigurno utiče na produktivnost kompanije“, našlo se među reakcijama i ovakvih komentara.

Međutim, većina se obrušila na kompaniju i nazvala ovu praksu eksploatatorskom i ponižavajućom. „Koji je ovo vek? Slobodno korišćenje toaleta je postalo luksuz?“.

Odlazak u toalet ozbiljan problem u Kini

Vest o ovoj vrsti kažnjavanja zaposlenih privukla je pažnju i lokalne vlade za ljudske resurse i socijalno osiguranje. Naložena je i istraga, mada su nadležni odmah saopštili da ovo pravilo nije u skladu sa zakonom.

Čini se kao da su pauze za odlazak u toalet ozbiljan problem u Kini jer su mnoge privatne kompanije preduzele više neobičnih mera kako bi vreme koje zaposleni provode u ovim prostorijama svele na najmanju moguću meru.

Prošle godine, na društvenim mrežama je osvanula priča o kompaniji koja je ugradila brojače na vrata klozeta, dok je tehnološki gigant „NetEase“ 2018. godine utrošio dva miliona juana kako bi blokirao internet u toaletima.

Izvor: RTS