GRATINIRANA RASTURENA SARMA

Sarma je mnogima omiljeno jelo, ali onako upakovana u list kiselog kupusa. Međutim, ovog puta predstavlja se rasturena sarma, koja je veoma ukusna kao i klasična, a sigurno će dobiti i obožavaoce među vama.

rasturena sarma

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
500 grama mešanog mlevenog mesa
400 grama dimljenog svinjskog mesa
150 grama kačkavalja
300 mililitara kisele pavlake
1 glavica crnog luka
50 grama rendanog parmezana
100 mililitara paradajz sosa
3 jaja
pola kašike mlevene crvene paprike
2 češnja belog luka
pola male kašike kima
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Glavicu kupusa i crnog luka sitno isečemo. Dimljeno meso isečemo na kocke i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Dodamo polovinu isečenog crnog luka, kim, alatkom izgnječene češnjeve belog luka i promešamo.

Kada se meso proprži, u tiganj dodamo isečen kupus. Preostali isečen crni luk pržimo u šerpi na zagrejanom ulju. Kada luk omekša dodamo mleveno meso, posolimo, pobiberimo, dodamo paradajz sos, mlevenu crvenu papriku i promešamo. Kada se meso proprži sklonimo šerpu sa šporeta.

U sud polupamo jaja, dodamo ulje, pavlaku, posolimo, pobiberimo i promešamo žicom za mućenje. U nauljenu tepsiju nanesemo polovinu isprženog kupusa. Na kupus nanesemo fil od mlevenog mesa i rendani parmezan. Na meso nanesemo preostali kupus, prelijemo mešavinom od jaja i pavlake i nanesemo krupno izrendan kačkavalj. Pečemo 90 minuta na 200 stepeni.

Isečemo sarmu na parčad koje serviramo na tanjir, dekorišemo svako parče kuglom pavlake i mlevenom crvenom paprikom.

Prijatno!