PRAVDA U NJIHOVIM RUKAMA

U Holandiji su sve učestalije građanske straže, takozvani lovci na pedofile. Oni na Internetu pronađu žrtvu, navodnog muškarca pedofila, namame ga na sastanak i pretuku. To je nezakonito.

 

Jan, 73-godišnji nastavnik u penziji bio je omiljen u svom kvartu u Arnhajmu na istoku Holandije. Zbog toga je užas bio još veći kada je krajem oktobra polumrtav pronađen ispred svog stana. Malo kasnije, u bolnici, podlegao je povredama.

lovci na pedofile

Komšije su pred njegovim stanom ostavljale cveće i odavale poštu minutom ćutanja. Šest osumnjičenih je ubrzo uhapšeno – najmlađi je imao 15 godina. Bili su to takozvani lovci na pedofile.

Postavil su mu zamku, kako su kasnije sami priznali. Na gej-četu su postavili lažni profil maloletnog dečaka. Dogovoren je seks. Kada je Jan došao na mesto sastanka oni su ga ispitivali i opomenuli, kako su kasnije rekli. Ali, za penzionera iz Arnhajma se to završilo smrću.

Namamljeni i zlostavljani

Ovaj potresni slučaj nije usamljen. Lovci na pedofile niču kao pečurke posle kiše. Policija je od jula do septembra 2020. registrovala 250 sličnih slučajeva. „To je apsolutno mnogo“, rekao je Simen Klok, portparol policije istočnog regiona zemlje. „To se otelo kontroli.“

Policija je samo protekle nedelje registrovala tri slučaja – muškarci, koji su navodno želeli da imaju seks s decom bili su namamljeni u zamku i zlostavljani. Sumnja se da je broj neprijaveljnih slučaja mnogo veći. Jer, mnoge žrtve se ne javljau zbog stida, straha ili zato što su ucenjeni.

Mnogo je razloga zašto se sve češće događa da „lovci“ uzimaju pravdu u svoje ruke. U avgustu je nemire izazvala najava osnivanja pedofilske partije, kaže portparol policije. A onda su tu i teorije zavere o tome kako elite zlostavljaju decu na satanističkim ritualima, što grupama daje podstrek. „Osim toga u korona krizi ljudi imaju više vremena, dosadno im je“, dodaje portparol polciije.

Branilac jednog navodnog počinioca iz Arnhajma takođe to vidi kao motiv. „Na ideju da se ide u lov na pedofile se došlo iz dosade“, kazao je advokat Jamil Rethof. Lov se odvija po istoj šemi: istomišljenici se traže na društvenim mrežama, Fejsbuku, Instagramu i sl… Nazivaju se pedohunter 2.0, pedohuntgooi ili jager030. Neke grupe imaju hiljade pratilaca, a njihovi video snimci dele se u mrežama destine hiljada puta.

Motiv – zaštita dece

Motiv je navodno – zaštita dece. „Mi to radimo zbog dece“, kazao je nedavno Mak Vejnen (27) član jedne grupe koja operiše u regionu Amsterdama. „Takav jedan tip uništi život deteta, decu treba ostaviti na miru“, kazao je amsterdamskom listu Het Parol, knjigovođa koji ima malu ćerku.

Muškarci kao Vejnen na četu se predstavljaju na primer kao 14-godišnje devojčice. Potom pokušavaju da navedu muškarce da daju eksplicitne seksualne ponude. Ako padne dogovor za sastanak – onda napadaju.

Takve scene lova mogu da se vide na Jutjubu. Muškarci, mahom obučeni u vojnu odeću, okruže žrtvu i ispituju ili odmah krenu da udaraju. Pozivaju se na svoje pravo da uhapse sumnjivu osobu, navodnog počinioca. Neki tada pozivaju policiju.

Sve se uredno snima i postavlja u Internet – često sa punim imenom i prezimenom i adresom muškarca. Znaju da pozovu i poslodavce i obaveste prijatelje, porodicu i komšije.

„Kada se suočimo s nekim pedofilom kažem mu da je od sutra slavna ličnost. Pobrinemo da im je sloboda ograničena“, kaže Vejnen.

Savremeni stub za mučenje

Video snimci na Jutjubu su savremeni stub za mučenje – bez bilo kakvih dokaza o krivičnom delu, a da ne govorimo o sudskim presudama.

Pedofilija, dakle seksualno zanimanje za decu, nije kažnjiva sama po sebi, ukoliko je samo u mislima. Krivično delo postaje ako odrasla osoba seksualno napastvuje dete ili konzumira filmove u kojima se prikazuje seksualno nasilje nad decom.

„S obzirom na digitalizaciju, ove grupe mogu mnogo brže da operišu“, kaže portparol policije Klok. „Možete da upoznate istomišljenike u celoj zemlji i namamljujete muškarce u zamke.“

Lak plen za ucene

Progonjeni muškarci su lak plen za ucene. Često im se preti i moraju da plate lovcima da bi ćutali. Krajem decembra su trojica muškaraca, među kojim i jedan 27-godišnji Nemac, osuđena na do tri godine zatvora zbog toga što su zlostavljali i ucenjivali jednog starijeg muškarca. Predstavili su se u Internetu kao „Suzan“ i namamili ga na sastanak.

Policija je sita građanskih straža. „Većina njih čini krivično delo i želi da uzme pravdu u svoje ruke“ kaže Klok. U Holandiji je zakonom zabranjeno provociranje krivičnog dela. A većina tih takozvanih dokaza koje te grupe dostavljaju – ne mogu se izneti pred sudom.

Policija i Državno tužilaštvo Holandije pozivaju da se pod hitno prestane s lovom na ljude. „Ovde moramo da povučemo jasne granice. Ako neko ima ozbiljne sumnje, neka prijavi slučaj policiji“, rekao je glavni državni tužilac Džon Lukas.

Izvor: DW.com