SARMA OD SECKANOG MESA

Sarma kao jelo, bar na našem podneblju, može se smatrati kraljicom srpske trpeze. Ova sarma od seckanog mesa samo je jedna od varijanti koju možete uvrstiti u meni tek da oduševite drage osobe svojim kulinarskim umećem.

sarma od seckanog mesa

Sastojci:

500 grama svinjske krtine od plećke
200 grama lenti dimljene slanine
500 grama tankih dimljenih kobasica
250 grama juneće krtine
1 šargarepa
listovi kiselog kupusa
1 glavica crnog luka
1 parče pilećih grudi
2 suve vezene paprike
200 mililitara crvenog vina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Svinjsko i juneće meso isečemo na parčad i sameljemo u mašini za meso. U tiganju na šporetu na zagrejanom ulju pržimo sitno isečen crni luk, šargarepu isečenu na kocke i suve paprike isečene na parčad. Kada luk i šargarepa omekšaju dodamo u sud sa mlevenim mesom. Tiganj vratimo na šporet i pržimo isečene listove kiselog kupusa. Posolimo i pobiberimo.

U sud sa mesom dodamo isečene na kocke pileće grudi, polovinu kobasica sitno isečenih, posolimo, pobiberimo i umesimo smesu rukom. Preostale četiri kobasice isečemo na polovine. Na list kiselog kupusa stavimo lentu slanine, fil od mlevenog mesa, parče kobasice, ponovo fil i uvijemo sarmu. Na isti način pripremimo sve sarme.

Preostali fil stavimo u tiganj na šporetu. Posolimo, pobiberimo i promešamo. Sadržinu iz tiganja preručimo u šerpu. Tiganj vratimo na šporet i sipamo crveno vino i 500 mililitara vode. Posolimo i pobiberimo. Poređamo sarme u šerpu. Tečnošću iz tiganja prelijemo sarme. Sarme u šerpi pritisnemo tanjirom. Šerpu poklopimo i kuvamo sarme dva sata.

Izvadimo sarme i presečemo na pola. Isečen kupus i fil izvadimo iz šerpe i serviramo na činiju. Poređamo polovine sarmi. Dekorišemo grančicom peršuna.

Prijatno!