ZAPISI IZ MANASTIRSKE ARHIVE

Knjiga “Dnevnik dečanskog monaha 1903-1906” na srpskom i na engleskom jeziku dostupna je za kupovinu preko interneta i u knjižarama.

 

Knjiga “Dnevnik dečanskog monaha 1903-1906” na srpskom i na engleskom jeziku, dostupna je za kupovinu preko internet prodavnice Manastira Visoki Dečani i u knjižarama Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, saopšteno je iz ovog manastira u Metohiji.

dnevnik dečanskog monaha

Kako se navodi u objavi na Fejsbuku, dnevnik predstavlja svedočanstvo o životu i teškom položaju ne samo manastirskog bratstva nego i srpskog naroda u Metohiji.

“Iz jednostavnih i kratkih datiranih zapisa jeromonaha Dionisija vidljiv je odnos muslimanskog albanskog življa ali i osmanskih vlasti prema Dečanima u to vreme kad je manastir takođe bio pod oružanom stražom”, navodi se u saopštenju manastira i dodaje da su manastir tada posećivali i Srbi i Albanci, posebno za vreme manastirskih slava.

Kao i sada, ni početkom 20. veka nije izostajalo interesovanje stranih diplomata za ovaj srednjovekovni manastir koji su i onda posećivali ruski, engleski, italijanski i francuski konzuli.

Deo ove publikacije, uz Dionisijeve zapise, su i putopisi Engleskinje Meri Edit Daram iz 1904. godine uz njene i fotografije jeromonaha Arsenija koje ilustruju ono o čemu se u knjizi govori.

Knjiga „Kroz zemlje Srba“ („Through The Lands Of The Serb“), je putopis sačinjen za vreme njene prve tri posete Crnoj Gori, Srbiji, severnoj Albaniji i Staroj Srbiji u periodu 1900-1903. godine. Tokom svoje posete Edit Daram je boravila i u manastiru Visoki Dečani što je opisala na na 309. stranici knjige. Cele verzije na engleskom i srpskom jeziku dostupne su u online izdanju.

Ova knjiga je treća knjiga istorijske građe koju je manastir priredio, a kako navode, poseban motiv za objavljivanje što više izvornih dokumenata iz manastirske arhive su „pokušaji falsifikovanja istorije Visokih Dečana i drugih manastira na Kosovu i Metohiji“.

Ranije su objavljene knjige „Stradanja Stare Srbije i Makedonije u 19. veku“ i „Dečanskih fermana“.

Visoki Dečani su pod zaštitom UNESCO-a od 2005. godine, a nalaze se pod jakom zaštitom KFOR-a od ’99. Manastir je bio meta četiri oružana napada – dva minobacačka 2000. i 2004, te napada zoljom 2007, i pokušaja terorističkog napada.