SUPER IZUM

Malezijski naučnici razvili su metodu pretvaranja vlakana (odbačeni listovi ananasa) u otporni materijal od kog se mogu proizvoditi okviri bespilotnih letelica ili dronova.

 

Malezijski naučnici razvili su metodu pretvaranja vlakana (odbačeni listovi ananasa) u otporni materijal od kog se mogu proizvoditi okviri bespilotnih letelica ili dronova.

listovi ananasa

U okviru projekta koji vodi profesor Mohamed Tarik Hamed Sultan na malezijskom univerzitetu Putra, nastoji da se pronađe održivi način korišćenja otpada ananasa koji se stvara na plantažama na području Hulu Langat, oko 65 kilometara od Kuala Lumpura.

– Pretvaramo list ananasa u vlakno koje se može koristiti u aeronautici, zapravo u izradi drona – kazao je Tarik za Reuters u laboratoriji.

Mohamed Tarik kaže da dronovi izrađeni od biokompozitnih materijala imaju veću čvrstoću od onih izrađenih od sintetičkih vlakana, jeftiniji su, laganiji i lakše se recikliraju.

U slučaju oštećenja drona, okvir se može zakopati u zemlju i za dve nedelje će se razgraditi, dodaje on.

Prototipovi drona leteli su na visini od hiljadu metara i u vazduhu su ostajali oko 20 minuta, kaže on.

Naučni tim nada se da će stvoriti veći dron koji bi mogao da nosi veću težinu, uključujući opremu za snimanje za potrebe poljoprivrede i za zračni nadzor.

– Naša je uloga ovde da pomognemo industriji, poljoprivrednicima da povećaju prinose i da olakšamo njihov posao – kaže Vilijam Robert Alvis iz malezijskog društva za dronove, nevladine grupe koja pomaže u razvoju dronova i savetuje u tom projektu.

Pre pokretanja projekta 2017. neiskorišćeni delovi ananasa odbacivani su nakon žetve.

Poljoprivrednici se nadaju da će projekat s dronovima podstaći nove inovacije koje će iskoristiti otpad i povećati prihode.

„Uz ekonomske probleme zbog covida 19, društvo je očajno i nema alternativa za povećanje prihoda“, kaže uzgajivač ananasa Irvan Ismail.

Izvor: 24sata.hr