TRGOVINA PREKO MREŽE

Onlajn kupovine predstavljaju jednu od značajnih prednosti tehnološkog napretka modernog doba i dugačka je lista razloga zbog kojih se takav način trgovanja može preporučiti.

 

Novonastala situacija u svetu uzrokovana globalnom pandemijom korona virusa, koju smo ubrzo obeležili u terminologiji kao novu normalnost, a nešto kasnije počeli i kao takvu da je tretiramo, dovela je do brojnih promena u našem odnosu prema svakodnevnim aktivnostima i prioritetima.

onlajn kupovine

Održavanje socijalne distance je podvučeno kao jedna od baza za zaštitu zdravlja, te su se mogućnosti koje pružaju moderne tehnologije pokazale kao veoma korisne.

U tom smislu je kupovina preko interneta doživela ekspanziju, a manje ili više opravdana strahovanja povodom eventualnih finansijskih prevara, odnosno nezadovoljstva po prijemu kupljene robe su se pokazala kao manje značajna od brige o zdravlju. Budući da je onlajn kupovina danas zaista najbezbedniji izbor, u ovom tekstu ćemo navesti osnovne stavke u vezi sa njenim benefitima, savete i pojedinosti na koje valja obratiti pažnju.

Proverite i uporedite cene artikala

Ono što predstavlja značajnu prednost kupovine preko interneta je svakako mogućnost brzog i jednostavnog upoređivanja cena na različitim sajtovima, odnosno u različitim prodavnicama. Kada kupujete onlajn, imate opciju da uporedo proveravate kretanje cena za iste proizvode u drugim prodavnicama, a takođe možete lakše držati pod kontrolom iznos koji želite da potrošite u datom momentu.

Uvid u cenu i vreme dostave

Stavka koja čini značajnu razliku prilikom odabira onlajn prodavnice je cena i vreme dostave robe. Ovu informaciju neretko dobijate tek u finalnim koracima kupovine, pa je savet da se o tome raspitate na sajtu pre samog upuštanja u proces. Što se roka dostave tiče, on prirodno u skladu da povećanim interesovanjem za ovaj vid nabavke može biti duži nego što je to uobičajeno i na to bi trebalo da obratite pažnju.

Odlučite se za pouzdane sajtove

Kada se upustite u kupovinu preko interneta, sasvim je prirodno da se pribojavate eventualnih prevara i nezadovoljstava. To je uglavnom slučaj kada je u pitanju kupovina kućnih aparata i garderobe. Jedini pravi način zaštite od razočaranja kvalitetom i samim time gubitka novca je odabir pouzdanih sajtova. Zbog transparentnosti cena i sigurnosti u vezi sa legitimitetom sajta, kupci se mahom odlučuju za proveren domaći sajt Shoppster, ne bi li bezbrižno mogli da odaberu i poruče željene predmete. Ovakvim odabirom kupci imaju jasan uvid u uslove kupovine, koji podrazumevaju i uslove eventualne reklamacije robe, brzinu dostave i finalnu cenu, a širok asortiman samo doprinosi ukupnom dobrom utisku.

šoping online

Politika privatnosti i prava potrošača

Usko vezano za prethodno navedenu stavku je pitanje privatnosti i prava potrošača. Ovo se, dakle, odnosi na transparentost i legitimitet sajta i predstavlja jedan od osnovnih pokazatelja da možete verovati internet stranici za koju ste se odlučili. Prava potrošača su uglavnom važna zbog pomenutih uslova reklamaccije, dok je politiku privatnosti potrebno temeljnije izučiti, budući da odavde saznajete sve što je potrebno o upotrebi podataka koje delite sa prodavcem pri kupovini. Neophodno je da budete sigurni da će Vaše podatke prodavac koristiti isključivo u svrhu kupovine i ukoliko na sajtu ne postoji sekcija u kojoj ćete pronaći ovu potvrdu, razmislite još jednom da li ćete toj stranici ukazati poverenje.

Komentari i preporuke

Gotovo svaka ozbiljnija internet prodavnica sadrži odeljak namenjen komentarima korisnika, odnosno povratnim informacijama. Odavde možete saznati o kvalitetu usluge i iskustvima kupaca, što je zaista od pomoći kada prvi put pristupate kupovini na određenom sajtu. Ova sekcija može razrešiti dileme u vezi sa procesom kupovine na datoj internet stranici i kvalitetom robe, što je uglavnom i najveći kamen spoticanja pri onlajn kupovini.

Dodatni saveti i napomene

Budući da bezbednost na internetu ima primat u svakoj oblasti delovanja a naročito pri kupovini, važno je navesti još nekoliko dodatnih saveta. U vezi sa bezbednošću plaćanja je, uz politiku privatnosti, važno obratiti pažnju i na to da plaćate na stranici koja je osigurana SSL protokolom, kao i da izbegavate direktne transfere novca. Ukoliko ste čest posetilac e-prodavnica, proveravajte stanje na računu redovno i aktivirajte uslugu SMS obaveštenja o promenama stanja na platnoj kartici. Da bi kupovina dodatno dobila na sigurnosti i da biste znali kada da očekujete njenu finalizaciju i prijem robe, iskoristite opciju praćenja statusa pošiljke. Ovo je jedna od pogodnosti koja zaista doprinosi osećaju sigurnosti Vas kao kupca.

Onlajn kupovina predstavlja jednu od značajnih prednosti tehnološkog napretka modernog doba i dugačka je lista razloga zbog kojih se ona može preporučiti. Pored udobnosti, transparentnosti cena, te i šireg izbora no kada je u pitanju poseta konkretnom objektu, najaktuelniji razlog je svakako trenutna situacija na planu opšteg zdravlja. Prema tome, unapredite Vaše iskustvo svakodnevice iskoristivši ovu pogodnost i ostanite bezbedni.

ONLAJN KUPOVINE