NESTANAK MILIJARDERA

Od kritike vlasti 24. oktobra prošle godine, Džek Ma se nije pojavljivao u javnosti. Osnivač koncerna „Alibaba” bio je najbogatiji Kinez dok vlasti nisu krenule u obračun s njegovom poslovnom imperijom.

 

Kineski milijarder Džek Ma poslednji put je viđen u javnosti u oktobru, što je u zapadnim medijima, tradicionalno nepoverljivim prema Kini, probudilo sumnju da je možda „nestao” jer se usudio da kritikuje režim u Pekingu.

džek ma

Osnivač koncerna „Alibaba” i „Ant” bio je najbogatiji Kinez dok vlasti nisu krenule u obračun s njegovom poslovnom imperijom. Krajem decembra otvorile su antimonopolsku istragu protiv „Alibabe”, najveće svetske platforme za e-trgovinu, koja se smatra kineskim „Amazonom”. Malo pre toga Kina je uvela niz novih propisa kojim je zaustavljen izlazak na berzu grupacije „Ant” koja se bavi finansijskim uslugama i vlasnik je najveće kineske platforme za digitalno plaćanje „Alipej”.

Nekoliko nedelja ranije, krajem oktobra, Ma je na jednoj konferenciji u Šangaju kritikovao kineski finansijski regulatorni sistem. Rekao je da mere kao da donosi „klub staraca” i da se „ne može jučerašnjim metodama regulisati budućnost”. Kritikovao je kineske banke da imaju „mentalitet zalagaoničara” jer se još oslanjaju na zastareli sistem garancija. Nedelju dana kasnije Ma je pozvan na saslušanje, da bi sledećeg dana bila otkazana inicijalna javna ponuda „Anta”, iako je već bilo dato zeleno svetlo. Krajem decembra kompanija je dobila instrukcije da se restrukturiše u skladu sa novim antimonopolskim propisima, što je dovelo do značajnog pada cene akcija. Zapadni analitičari su komentarisali da je kineska vlada uvela nove propise da bi pokazala tehnološkom mogulu da je moćnija od njega.

Od kritike vlasti 24. oktobra Džek Ma se nije pojavljivao u javnosti. Nije učestvovao ni u finalnoj emisiji „Ja imam talenat” za afričke preduzetnike, koju je lično pokrenuo. Njegovo mesto u žiriju je zauzeo zamenik iz kompanije, a i fotografija mu je izbrisana sa sajta takmičenja. Portparol „Alibabe” je na pitanje „Biznis insajdera” odgovorio da Ma nije mogao da učestvuje u finalu zbog gustog rasporeda.

Nastavnik engleskog jezika koji je postao internet preduzetnik i simbol kineskog uspeha dugo je bio omiljeni lik u Kini, od milošte nazvan Tata Ma. Bio je i neka vrsta nezvaničnog ambasadora u svetu. Donald Tramp ga je primio u januaru 2017. na samom početku mandata, kada mu je gost obećao da će otvoriti milion radnih mesta u SAD. Međutim, raspoloženje kineske javnosti se u poslednje vreme promenilo pod uticajem kritika s vrha na račun njegove poslovne imperije. Sve češće se može čuti da je „zli kapitalista” ili „duh koji isisava krv”, a građani ispod tekstova o njemu na internetu stavljaju kao komentar Marksov poziv proleterima sveta da se ujedine.

Ma se povukao sa mesta predsednika „Alibabe” 2019. godine i posvetio se dobrotvornom radu, najviše obrazovanju u ruralnoj Kini i preduzetništvu u Africi. Komentatori kažu da su mu kao penzioneru možda promakle nove smernice vlade, usvojene malo pre foruma u Šangaju. Komunistička partija je u njima jasno stavila do znanja privatnim preduzećima kako treba da pomognu državi „sada kada su porasli rizici i izazovi” proširene privatne ekonomije. To je sasvim suprotno nastojanjima velikih kineskih kompanija poput „Huaveja”, „Tiktoka” i „Alibabe” da se prikažu kao nezavisne od vladine kontrole koju im zapad spočitava. Ako su tačni navodi da će „Ant” morati da preda veliki deo akcija državi, to će biti kraj za globalne ambicije te firme, piše magazin „Tajm”.

Ma je bio najbogatiji Kinez sa imovinom od 60 miliona dolara, ali je izgubio 12 miliona za dva meseca otkako je Kina pooštrila propise za tehnološko-finansijske usluge. Trenutno je četvrti na listi kineskih milijardera. Povodom glasina o njegovom nestanku, na društvenim mrežama je počelo da kruži prošlogodišnje „proročanstvo” drugog kineskog milijardera. Guo Venguio, koji je pobegao iz domovine 2014. i od tada se predstavlja kao uzbunjivač koji otkriva korupciju. On je tvrdio u jednom intervjuu 2019. da će sledeće godine Ma verovatno biti „mrtav ili u zatvoru” jer Kina želi da preuzme njegovu imperiju.

Izvor: Politika.rs