SVIRKA U VREME KORONE

Zbog epidemije šabački kvintet „Polza“ ne mogu da nastupaju pred publikom, ali ih to ne sprečava da organizuju onlajn koncerte.

 

Kako zvuči muzika iz filmskih klasika u izvođenju profesora violine, klavira i gitare? Petoro kolega, vrsnih muzičara iz Šapca, oformili su sastav „Polza“ kojim na onlajn koncertima, kako kažu, šalju dobre vibracije kroz muziku kao dokazanu terapiju.

polza

Ne možemo da držimo časove ali možemo da sviramo, kažu članovi sastava koji čini pet profesora muzike. Okupili su se pre godinu dana na inicijativu Željka Jankovića, profesora violine u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ baš u jeku epidemije. Davnašnjoj želji da osnuje kvintet koji će svirati popularne kompozicije klasične i filmske muzike, priključile su se njegove kolege, profesori violine, gitare, klavira.

– Kvintet smo nazvali „Polza“ po staroj srpskoj reči za uspeh do kojeg se dolazi radom i upornošću. Jovan Jankovljević, gitara, Zoran Jovanović bas gitara, Đorđe Filipović klavir, Katarina Marić i moja malenkost – priča Željko Janković, profesor violine.

Jedina dama u kvintetu trenutno je na doktorskim studijama, a kada se sa usavršavanja u inostranstvu vratila u rodni Šabac, sa zadovoljstvom je prihvatila poziv svog nekadašnjeg profesora da se priključi sastavu.

– Meni imponuje da se nađem u društvu ovih vrsnih muzičara. Iako sam pri kraju doktorskih studija, itekako mnogo toga mogu da naučim od njih. Svi su kolege sa dugim stažom u prosveti, bezbroj nastupa, koncerata, učenika koje su podučavali a koji su postizali brojne uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Kao i meni, muzika im je sve – objašnjava Katarina Marić, diplomirani violinista.

Zbog epidemije ne mogu da nastupaju pred publikom, ali ih to ne sprečava da organizuju onlajn koncerte.

Izvor: Informer.rs