PUNJENA TELEĆA REBRA

Predlog za gurmanski ručak ovog vikenda mogu da budu punjena teleća rebra, specijalitet u koji idu otkoštena rebarca, ali i dimljene kobasice, suvi vrganji, pileća džigerica… Spoj fantastičnih ukusa u jedan.

punjena teleća rebra

Sastojci:

2 kilograma telećih rebara bez kosti
300 grama pileće džigerice i srca
500 grama spanaća
100 grama putera
80 grama suvih vrganja
1 par dimljenih kobasica
250 grama dimljene slanine isečene na lente
4 šargarepe
100 mililitara mleka
5 glavica crnog luka
1 jaje
pola male kašike bosiljka
3-4 grančice ruzmarina
pola male kašike majčine dušice
100 mililitara crvenog vina
2 parčeta hleba
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Sredinu hleba iskidamo na parčad, stavimo u sud i prelijemo mlekom. Suve vrganje prelijemo vrelom vodom. U šerpu na šporetu na zagrejano ulje stavimo spanać. Posolimo, pobiberimo i ostavimo da se dinsta.

Meso zasečemo na nekoliko mesta da dobijemo ravnu površinu za rolovanje. Posolimo i pobiberimo. U šerpu sa spanaćem dodamo isečenu džigericu, 30 grama putera, bosiljak, majčinu dušicu, slaninu isečenu na kocke, isceđene i sitno isečene vrganje i sitno isečene kobasice. Promešamo i sklonimo šerpu sa šporeta.

Dodamo isceđen hleb, jedno jaje, ruzmarin, posolimo, pobiberimo i promešamo.

Na meso nanesemo fil, uvijemo u rolat, učvrstimo kuvarskim koncem i stavimo u nauljenu tepsiju. U tepsiju dodamo šargarepe isečene na krugove i glavice crnog luka isečene na polovine. Na rolat nanesemo preostali puter, prelijemo vinom i u tepsiju sipamo 250 mililitara vode. Posolimo.

Pečemo 120 minuta na 180 stepeni. Ispečenom rolatu odstranimo konac i isečemo na parčad. Na jednu stranu činije za serviranje nanesemo povrće iz tepsije, a na drugu stranu stepenasto poređamo parčad rolata. Dekorišemo grančicama francuskog peršuna.

Prijatno!