BEČKA ČOKOLADNA TORTA

Bečka čokoladna torta je stari recept koji datira iz iz druge polovine 19. veka kada je jedna poslastičarnica u jednom od bečkih okruga bila veoma popularna po pravljenju ove poslastice.

bečka čokoladna torta

Sastojci:

8 jaja
1 vanilin šećer
150 grama šećera
100 grama drobljenog keksa
50 mililitara šerija
60 grama putera
100 grama mlevenih lešnika
200 grama čokolade za kuvanje
300 grama marmalade od kajsija
1 jaje
200 grama šećera u prahu

Način pripreme:

Osam jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Žumanca sa 75 grama šećera i vanilinim šećerom mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Belanca izmutimo mikserom sa preostalim šećerom. Izmućena belanca dodamo u sud sa izmućenim žumancima i promešamo varjačom. Zatim dodamo izdrobljen keks, mlevene lešnike, 100 g krupno izrendane čokolade i mešamo dok se smesa ne sjedini.

Testo preručimo u okrugli, nauljen, kalup. Pečemo 20 minuta na 180 stepeni. Preostalu čokoladu istopimo na pari, sklonimo sa šporeta, dodamo puter i mešamo dok se puter ne rastopi. Dodamo jedno jaje i šećer u prahu. Promešamo.

Patišpanj sečemo na tri jednaka dela. Prvi deo stavimo na tacnu, poprskamo šerijem i premažemo marmeladom. Ponovimo postupak. Celu tortu premažemo čokoladnim prelivom. Preliv nožem dekorišemo formirajući neravnu površinu na koju nanesemo mlevene lešnike.

Prijatno!