NA VRHU ZA 2020.

Najgledaniji domaći film u 2020. bio je „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića. Njega je od premijere krajem oktobra do sada pogledalo više od 50.000 gledalaca.

 

U nimalo zgodnim okolnostima za bioskopsku distribuciju izazvanim epidemijom koronavirusa, melodrama o odnosu oca i sina „Vikend sa ćaletom“ postala je pravi repertoarski hit, što predstavlja ogroman uspeh.

sa ćaletom

Imajući u vidu i smanjen broj projekcija i skraćeno radno vreme bioskopa, moglo bi se reći da bi gledanost bila daleko veća, u drugačijim uslovima. Ipak, ovo nije konačna cifra prodatih ulaznica za „Vikend sa ćaletom“ u kome glavne uloge igraju Nenad Jezdić i Branko Vidaković, koji je i dalje na repertoarima domaćih sala.

Kad je reč o bioskopima, godina za nama može se podeliti na dva dela – prvi koji obuhvata period pre uvođenja vanrednog stanja, kada su stvari još uvek funkcionisale po dobro poznatom principu, te period od septembra kada su sale ponovo otvorene u sasvim novim okolnostima.

Između ta dva vremenska okvira, prikazivači filmova nisu radili gotovo celih šest meseci.

Negde u tom procepu našao se „Otac“ Srdana Golubovića. Od domaće premijere kojom je krajem februara otvoren 48. FEST-u, do uvođenja vanrednog stanja sredinom marta, kada je distribucija prekinuta, ovu dramu o ocu kome zbog siromaštva oduzimaju decu, pogledalo je oko 15.000 gledalaca.

Budući da je reč o periodu od tek nekoliko nedelja, može se reći da je ovo ozbiljan uspeh. „Otac“ je, inače, svetsku premijeru imao na Berlinskom festivalu gde je i nagrađen Nagradom ekumenskog žirija i Nagradom publike u selekciji Panorama, dok je glavni glumac Goran Bogdan bio nominovan za priznanje Evropske filmske akademije za najbolju mušku ulogu.

Film je od polovine decembra dostupan na platformi mojoff.net.

Treba pomenuti i da je u prvim mesecima 2020. na repertoarima bilo nekoliko domaćih naslova, koji su ostvarili značajnu gledanost.

Filmovi „Ajvar“ Ane Marie Rosi i „4 ruže“ Vasilija Nikitovića, koji su svoj bioskopski život započeli u 2019, zabeležili su po više od 50.000 gledalaca od početka svog prikazivanja.

U 2020. film o bračnoj krizi dvoje srpskih imigranata koji grade uspešne karijere u Švedskoj – „Ajvar“, pogledalo je gotovo 18.000 gledalaca, dok je krimi dramu „4 ruže“ sa Draganom Jovanovićem u glavnoj ulozi, u bioskopima videlo 13.000 ljudi.

S druge strane, od jeseni tek je jedan naslov imao redovnu bioskopsku distribuciju uz „Vikend sa ćaletom“. U pitanju je „Ime naroda“ Darka Bajića, koji je premijerno prikazan na Festivalu evropskog filma Palić.

Nastao po scenariju Milovana Vitezovića, ovaj naslov prati život i rad advokata Svetozara Miletića i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji. „Ime naroda“, u kome glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, pogledalo je nekoliko hiljada gledalaca.

Na domaćim festivalima ili projekcijama u odabranim bioskopima prikazivano je još nekoliko srpskih naslova poput neobične komedije „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Asimetrija“ Maše Nešković ili dokumentarca „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Đorđevića.

Svoje domeće premijere ove godine trebalo je da ima još nekoliko filmova, poput trilera „Jedini izlaz“ Darka Nikolića i domaćeg kandidata za Oskara „Dare iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, ali su one otkazane zbog epidemijskih okolnosti.

Distribucija ovih naslova pomerena je za 2021. godinu.

Izvor: Danas.rs