LEGENDA O ZLOM DUHU

Deo je dugogodišnje tradicije, a danas se crvena koverta poklanja deci, roditeljima, bakama i dekama, bliskim prijateljima i kolegama.

 

Ukoliko koristite aplikaciju WeChat, sigurno vam je nekada od kineskih prijatelja stigla crvena koverta, odnosno hongbao (红包hóngbāo).

crvena koverta

Ovaj običaj poklanjanja novca datira još iz dinastije Han. Novčići su bili uvezeni crvenim koncem, i poklanjani mališanima kako bi im doneli sreću i blagostanje u narednoj godini.

Legenda kaže da je nekada davno postojao zli duh po imenu Sui (祟). On bi veče pred Novu godinu obilazio domove i pomazio decu po glavi dok spavaju, nakon čega bi deca danima imala glavobolju i temperaturu, od čega bi se teško izlečila.

Jedno veče pred Novu godinu, jedna porodica se dosetila da svom detetu da novčiće da se igra, kako ne bi zaspalo. Međutim, dete je ipak zaspalo s novčićima na jastuku. Te večeri je Sui došao u njihov dom, i baš kada je krenuo da pomazi dete po glavi, ugledao je zlatnu svetlost od koje se uplašio i pobegao. Porodica je svima prenela tu vest, nakon čega su i druge porodice počele da daju zlatne novčiće svojoj deci.

Vremenom su crvene koverte počele da se poklanjaju kako deci, tako i odraslima. Danas se crvena koverta poklanja deci, roditeljima, bakama i dekama, bliskim prijateljima i kolegama na poslu.

Iznos koji se poklanja ne sme da sadrži broj ČETIRI (koji se u kineskoj kulturi smatra nesrećnim brojem, jer ga samo ton razlikuje od reči sǐ, što na kineskom znači smrt, umreti), a najbolje bi bilo da sadrži broj 8 (u kineskom jeziku, osam se izgovara bā, što je slično reči fā, koja znači obogatiti se). Crvena koverta se daje i uzima obema rukama, i ne otvara se u prisustvu osobe koja je poklonila kovertu.

Zahvaljujući razvoju tehnologije, platforme poput WeChat-a i Alipay-a uvele su digitalne crvene koverte. Zbog praktičnosti koje ove platforme nude, poklanjanje crvenih koverti ne vezuje se više isključivo za kinesku Novu godinu, već se novac poklanja i kao znak zahvalnosti, rođendanski poklon, ili zahvalnica za lajkove na aplikaciji WeChat.