PRED RUŠENJEM ILI NE

Iz čuvene beogradske kafane „Orašac“ kažu da ništa ne znaju o rušenju, mada su svi objekti pored ovog restorana već odavno nestali.

 

Proleće u februaru domaćim ugostiteljima dobro je došlo, a bašte nisu izbacili samo oni koji ih nemaju. Gostiju ima, i bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju, a još ako se produži radno vreme lokala do 22 sata, kako se priča, biće ih još više.

orašac

Konačno, kao da se ugostiteljski život lagano vraća u normalu. Mada, kada vidim vest da se čuvena beogradska kafana Orašac, jedan od simbola ugostiteljstva, ruši, ništa mi više ne deluje da će biti u „normali“. Ta kafana je tu, na Bulevaru, od 1878. godine, i pored Kalenića i Mornara jedino je što je u Beogradu ostalo od starih, boemskih mesta. Navodno, plan je da tu nikne moderna zgrada.

Menadžer kafane „Orašac“ Miloje Trajković tvrdi da je reč o dezinformaciji i da oni nisu obavešteni o eventualnom rušenju.

„Nemojte da brinete, nećemo mi nikud“, rekao mi je Miloje pre neki dan kada sam ga pitala šta se dešava. Nadam se da to nisu bile samo reči utehe, i da „Orašac“ ostaje tu gde jeste i naredni vek.

Ni na nebu ni na zemlji

A kad sam već tu, kod „normale“, evo šta se desilo jednom beogradskom lokalu, koji uprkos svemu, i dalje odlično radi, i to u inat svima!

Naime, pre nekoliko nedelja društvene mreže su se usijale zbog natpisa na tabli ispred Dorćol Bara na kojoj je stajalo: „Molimo ne ulazite ako imate simptome covida 19, rasizma, homofobije, fašizma, šovinizma, snobizma, seksizma, primitivizma i malograđanštine. Hvala!“

Za mnoge je to bila dosta duhovito i dobro napisana poruka koja govori da je u pitanju jedno super mesto. Ali, nažalost, dosta je onih i kojima je zasmetala i to toliko da se na Fejsbuku poveo pravi mali rat.

Za samo par sati, ovo mesto dobilo je veliki broj loših recenzija, pa čak i nekoliko pretnji upućenih vlasniku lokala. Na kraju se sve dobro završilo. Na tabli je sada nešto sasvim drugo napisano, a gosti bez već pomenutih simptoma i dalje su tu, sede i piju piće, i baš kao i ja, pitaju se, dokle smo mi to dogurali i kada smo tačno kao društvo izgubili smisao za humor.

Izvor: Vinoifino.rs