REŠENA DILEMA

Nosimo masku za lice kada ulazimo u restoran, skidamo je kada jedemo i ponovo vraćamo kada izlazimo iz restorana ili odlazimo do toaleta.

 

A da li bi trebalo da nosimo masku na licu i kada nam prilazi konobar za sto da uzme narudžbinu, promeni pepeljaru, donese hranu? Odgovor je DA!

nosimo masku

Iako je to nešto što se ni u jednom restoranu ne zahteva posebno, ni u svetu, ni kod nas, treba imati na umu da konobari svaki dan na poslu dovode u pitanje svoje zdravlje. Takođe, ljudi u ugostiteljstvu su među najugroženijima tokom pandemije: jedna studija iz Amerike pokazuje da su zaposleni u restoranima izloženiji bolesti kovid-19 čak i više nego zdravstveni radnici.

– Apsolutno bi trebalo da stavite masku na lice kad vam konobar dođe za sto. To je definitivno najsigurnija opcija – kaže za HuffPost Kristen Gibson, vanredna profesorka bezbednosti i mikrobiologije hrane na Univerzitetu u Arkansasu.U restoranima su konobari definitivno najviše ugroženi, a oni koji se zaraze korona virusom, mogu dalje nesvesno da prenesu virus menadžerima, kuvarima, drugim konobarima. Kad konobar dođe do stola, bliži je od dozvoljenih metar i po, a nošenje maski sa obe strane, i konobara i gosta, smanjuju rizik od širenja virusa.

– Znamo da maske nisu stipostotno efikasne u zaustavljanju prenosa korona virusa, pa čak i kada se pravilno nose, ali ako ne nosite masku i ne poštujete propisanu distancu, u povećanom ste riziku od zaražavanja koronom, čak i ako je reč o asimptomatskim ili predsimptomatskim stanjima – objašnjava Gibsonova koja smatra da postoji samo jedan argument protiv stavljanja maske na lice svaki put kada konobar priđe stolu. To je činjenica da prekomerno dodirivanje maske povećava rizik od prenošenja virusa, sa ruku na usta ili nos. Ali, navodi ona, to može da se spreči tako što ćete paziti da su vam ruke uvek čiste i dezinfikovane kada stavljate masku na lice. Osim toga, kada jedete u restoranu, poslednje mesto na koje želite da stavite masku nakon što je uklonite sa lica je sto: stavite je u čistu kesicu i odložite u tašnu ili džep.

Izvor: Vinoifino.rs