NAČELA DUHOVNOG SVETA

Bez obzira da li su vam poznati ili ne, verujete li u njih ili ne, ovi duhovni zakoni ipak postoje, deluju i stalno utiču na nas.

 

Sve fizičko u ovom svetu postoji kao posledica onoga što se dešava u duhovnom svetu. Postoje određena pravila po kojima sve postoji i kreće se. Ta pravila su duhovni zakoni.

duhovni zakoni

Ako upoznate neke od ovih pravila i primenite ih, bićete zapanjeni njihovim efektom.

Duhovni zakoni

Zakon setve i žetve

„Ne varajte se: Bog se ne da ružiti; jer šta čovek poseje ono će i požnjeti.“ (Biblija: Galatima 6,7).

Ovo je jedan od najvažnijih duhovnih zakona. Takođe je poznat kao „zakon uzroka i posledice“. Šta god smo uradili ili rekli, to će nam se sigurno vratiti. Drugačije ne može. Ako stalno sejete negativnost prema ljudima, životu, samom sebi – očekujte sličnu žetvu. Ako želite sreću, mir i ljubav, tada to unosite u okruženje! Sigurno ćete to i požnjeti!

Darujući nekome osmeh, dobijate dobro raspoloženje tokom celog dana. Ako donirate barem dinar, sigurno će vam se vratiti ali u višestrukom iznosu. Samo treba da osmotrite kakva semena sejete kako na emocionalnom tako i na fizičkom nivou.

Zakon stvaranja

“I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem.“ (Biblija: Postanak 1,27)

Bog je u svakom čoveku založio tu sposobnost stvaranja. Prvo nešto stvarate u mislima, a potom to prelazi u fizički svet. Smislite nešto, iznesete ideju, a zatim je otelotvorite materijalizacijom! Stoga je veoma važno, da pratite šta mislite.

Prema naučnim proračunima, tokom dana kroz glavu čoveka prođe oko 10.000 misli! Koliko se njih iskoristi za izgradnju i stvaranje nečega korisnog za sebe i svet? Ili vi stalno vrtite u glavi negativ i čudite se zašto su u vašem životu samo padovi? Mislite pozitivno, sanjajte, svarajte svoje mišljenje, ostvarujte vaše snove i dobićete svoju divnu realnost.

Zakon poniznosti

„Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost.“ ( Biblija: Jakov 4,6)

Ponekad, da bi se krenulo napred, treba se prosto umiriti i smiriti se. Često se samo u spokoju nalazi ispravno rešenje i pravac za dalji put.

Često, u trci za nekim ciljem, dajemo sami sebe, borimo se, jurišamo, a na kraju … sagorimo, fizički i emotivno, ne postignuvši čak ni stoti deo onoga što smo želeli. Ne može se postići sve i uvek. To je gordost i sujeta. Takvi ljudi u svom životu spotiču se na protivljenje Božje podrške. Prosto pomirite se s tim da niste svemoćni i primite u svoj život milost Odozgo.

Zakon zahvalnosti

„Na svemu zahvaljujte; jer je to volja Božja.“ (Biblija: 1. poslanica Solunjanima 5,18)

Probudili ste se zdravi jutros? Zahvalite! Imate li krov nad glavom, hranu i bezbednost? To je divno! Imate li milione i vaši snovi se ostvaruju? Odlično!

Ali, čak i ako nešto krene naopako, nađite nešto za šta možete biti zahvalni. Naučite da pronađete sreću u malim stvarima! To je dobro održaće vas u teškim vremenima i pomoći će vam da preživite sa minimalnim gubicima nerava.

Zakon ljubavi

„Ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone.“ (Biblija: Matej 5,44)

To nije lako! Ponekad se čini da je to nemoguće! ALI! Ne možete ni pretpostaviti kakva se čuda dešavaju kada se iskreno trudimo da darujemo dobro onima koji to nisu uopšte zaslužili!

Zakon opraštanja

„Opraštajte, i biće vam oprošteno.“ (Biblija: Luka 6,37)

Sila praštanja je jedna od najjačih. Opraštajući nekome ko vas je zaista povredio ili ranio – vi odbacujete opterećenje, koje vas ometa da se krećete dalje i budete srećni. Postoji divana fraza “ Nepraštanje je slično kao da ste vi popili čašu otrova i čekajte da vaš protivnik umre.“ Tačno tako! Kome je gore?

Vama ili tome kome ne možete da oprostite? Dešava se da se vi ljuti i uvređeni ste na čoveka, a on uopše i ne sumnja u to, živi svoj srećan život. Uradite isto!
Oprostite i živite srećno i slobodno!

Zakon vere

„A vera je tvrdo pouzdanje u ono, čemu se nadamo, osvedočenje o onom, što ne vidimo.“ (Biblija: Jevrejima 11, 1)

Dakle, šta očekujete od svog života – vi u to verujete. To u šta verujete, čak i da ne vidite to – vi u to verujete. Veoma jednostavno. Očekujete li, da dobijete otkaz, da ste bolesni, da će izbiti kriza, raskinuti veza? Čestitam! To je vaša vera!

Sigurni ste, da vas čeka veliki biznis, ostvarenje snova i da ćete se uskoro izlečiti? Odlično! Vi u to verujete. A napisano je „sve je moguće onome koji veruje (!).“ Shvatate li? SVE! Nije rečeno „malo“, već sve!

Tako očekujete dobro. Budite sigurni da će sve biti dobro. I dobićete sve „dobro“ u svom životu.

Izvor: Putevimapravoslavlja.info