HLEB OD TELEĆEG MESA

Ako hoćete da smršate, izbacite hleb iz ishrane, kažu nutricionisti. Ako želite da nekog iznenadite ručkom, mi kažemo, napravite hleb od telećeg mesa! Ovaj specijalitet obradovaće apsolutno sve koji uživaju u pravim gurmanlucima.

hleb od telećeg mesa

Sastojci:

500 grama mlevene teletine ili mlade junetine
12 listova dimljene slanine
200 grama domaće dimljene kobasıce
1 svinjska ili jagnjeća maramica
800 grama krompira
1 čen belog luka
1 glavica crnog luka
2 kašike prezle
30 grama struganog parmezana
2 jajeta
2 kašike sitno seckanog peršuna
1 grančica svežeg timijana
so
biber
prah morskog oraščića

Način pripreme:

Maramicu dobro operite i ostavite da stoji u posudi sa hladnom vodom. Pećnicu zagrejte na 180 stepeni. Pomešajte u posudi mleveno meso i sitno iseckanu kobasicu, zatim sitno seckan crni i beli luk, biber, so, parmezan, prezle, peršun, timijan, malo praha morskog oraščića i jaja. Mešajte da dobijete kompaktnu masu.

Na foliju složite listove slanine tako da se jednim delom preklapaju. Preko slanine stavite oceđenu maramicu, a preko nje, u sredini, mesnu masu. Rasporedite je tako da dobijete izgled hleba, a onda je uvijte uz pomoć folije u slaninu i maramicu. Pričvrstite čačkalicama da se ne razdvoji pri pečenju. Stavite u uljem podmazanu posudu i ubacite u zagrejanu pećnicu.

Dok se mesni hleb peče, očistite krompir, isecite na četvrtine i 5 minuta kuvajte u kipućoj posoljenoj vodi. Ocedite i složite krompir kraj mesa koje se peklo najmanje pola sata, pa sve zajedno pecite još pola sata povremeno prelivajući sokom iz posude u kojoj se meso peče. Služite toplo sa salatom po ukusu.

Prijatno!