SPREČAVANJE OZBILJNIH PROBLEMA

Moždani ili srčani udar i Alchajmerova bolest moguće je preduprediti tako što se homocistein dovodi pod kontrolu, a to svako od nas može da uradi za svoje zdravlje.

 

Homocistein je aminokiselina koja nastaje razgradnjom proteina. Poznato je da visoki nivoi homocisteina, stanje zvano hiperhomocisteinemija, povećavaju rizik od nastanka bolesti, pre svega od pojave srčanog i moždanog udara, kao i Alchajmerove bolesti.

homocistein

Visok nivo homocisteina i kardiovaskularne bolesti

Prethodna istraživanja su otkrila da homocistein može oštetiti endotelijum, tkivo koje oblaže krvne sudove u celom telu. Povrede endotela mogu se akumulirati i dovesti do ateroskleroze (stvaranja plakova u krvnim sudovima).

Nakupljanje plaka može delimično ili u potpunosti blokirati protok krvi u arterijama u srcu ili mozgu, što dovodi do srčanog ili moždanog udara. Iz tog razloga, visoki nivoi homocisteina smatraju se faktorom rizika za aterosklerozu i njene komplikacije, poput bolesti koronarnih arterija, koja se javlja kada se plak nakuplja u arterijama koje dovode krv u srce. Može da izazove bol u grudima, srčani udar i zatajenje srca.

U studiji obavljenoj na više od 3.000 pacijenata sa hroničnim srčanim bolestima, istraživači su otkrili da su visoki nivoi homocisteina povezani sa 2,5 puta većim rizikom od nastanka bolesti koje pogađaju koronarne arterije. Štaviše, svakih pet mikromola po litru povećanja homocisteina povećalo je rizik od razvoja infarkta ili šloga za 25 procenata.

Visok nivo homocisteina i Alchajmerova bolest

Istraživanje je takođe povezalo visok nivo homocisteina sa Alchajmerovom bolešću. Istraživači su otkrili da ljudi sa povišenim nivoom homocisteina u krvi imaju skoro dvostruki rizik od razvoja ovog oboljenja.

U međuvremenu, studija iz 2019. utvrdila je vezu između povišenog nivoa homocisteina i brojnih stanja povezanih sa Alchajmerovom bolešću. U studiji iz 2018. istraživači su povišeni nivo homocisteina klasifikovali kao modifikovani faktor rizika za kognitivni pad, demenciju i Alchajmerovu bolest kod starijih ljudi.

BioMind kapi protiv depresije

Prema stručnjacima, homocistein ubrzava starenje mozga podstičući sledeće procese:

  • Razvoj neurofibrilarnih čvorova i beta-amiloidnih plakova, koji pokreću ćelijsku smrt i doprinose Alchajmerovoj bolesti
  • Hronične inflamatorne reakcije
  • Smanjenje područja mozga, poput hipokampusa, koji je uključen u formiranje memorije
  • Formiranje plakova
  • Nemogućnost popravke DNK zarad održavanja moždanih ćelija

Ovi nalazi sugerišu da je jednako važno obratiti pažnju na nivo homocisteina kao i na krvni pritisak ili nivo holesterola.

Ako su nivoi homocisteina iznad normalnog, to ukazuje na manjak vitamina B6, B9 ili B12. Poznato je da su ovi vitamini B kompleksa uključeni u razgradnju homocisteina u krvi.

Stručnjaci takođe preporučuju ishranu bogatu voćem, povrćem i žitaricama. Lisnato zeleno povrće, sočivo i žitarice bogati su folatima, jednim od oblika vitamina B9. S druge strane, hrana bogata vitaminom B6 uključuje krompir, banane i leblebije. Namirnice koje su izvor vitamina B12 su mlečni proizvodi i meso.

Medicinska stanja poput moždanog ili srčanog udara i Alchajmerove bolesti smanjuju kvalitet života. Iako su neki faktori rizika van vaše kontrole, snižavanje nivoa homocisteina je nešto što svako od nas može da uradi za sebe.