KREM TORTA SA VIŠNJAMA

Krem torta sa višnjama, čiji recept predstavljamo, verovatno je najkremastiji desert od ovog voća, dok je patišpanj kao sastavni deo ove torte možda i najsoftaniji koji ste probali. Uverite se u to!

torta sa višnjama

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
100 grama margarina
80 mililitara mleka
150 grama šećera
1 vanilin šećer
3 jajeta
250 grama brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike mešavine belog i kakao krema
400 grama višanja iz kompota bez koštica
2 kašike šećera
ZA FIL:
3 kašike šećera
250 grama neslanog sitnog sira
2 kesice vanilinog šećera
2 kesice praška za šlag
200 mililitara mleka
ZA PRELIV:
1 kesica želatina
250 mililitara tečnosti iz kompota
ZA UKRAŠAVANJE:
2 kesice praška za šlag
200 mililitara mleka

Način pripreme:

Počinjemo sa pripremom patišpanja. U sudu za mućenje mikserom izmutimo margarin, 150 grama šećera i vanilin šećer. U sud dodamo jedno po jedno jaje i izmutimo mikserom. Dodamo brašno, prašak za pecivo i mleko, a kada se smesa sjedini, isključimo mikser.

Polovinu smese stavimo u margarinom namašćenu i pobrašnjenu okruglu tepsiju. Na smesu nanosimo višnje i posipamo sa dve kašike šećera.

Beli i kakao krem dodamo u sud za mućenje i mutimo mikserom dok se smesa ne sjedini. I ovu smesu nanosimo u tepsiju. Stavimo je u rernu i pečemo 30 minuta na 200 stepeni. Izvadimo tepsiju iz rerne.

Počinjemo sa pripremom fila. U sudu za mućenje mikserom izmutimo prašak za šlag i mleko. U drugom sudu za mućenje mikserom izmutimo sitan sir, šećer i vanilin šećer. Dodamo izmućeni šlag i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.

Počinjemo sa pripremom preliva. U šerpu na šporetu stavimo tečnost iz kompota i želatin. Promešamo, a kada se želatin rastopi, sklonimo šerpu sa šporeta.

Patišpanj stavimo na tacnu za tortu, premažemo ga filom, a na fil nanosimo preliv. U dubljem sudu izmutimo prašak za šlag i mleko. Šlagom napunimo kuvarski špric i njime ukrasimo gornju površinu i stranični deo torte.

Prijatno!