LIBERALNI NAČIN ISHRANE

Intuitivno jedenje podrazumeva da jedete kada ste fizički gladni i zaustavljate se kada se osećate sito. Ono vas podstiče da slušate svoje telo kako biste usmeravali svoje prehrambene navike.

 

Intuitivno jedenje sjajan je način da promenite svoj odnos s hranom, bez potrebe za brojanjem kalorija ili izbacivanjem određene hrane iz ishrane. Intuitivno jedenje podrazumeva osluškivanje vašeg tela i ishranu prema potrebama vašeg tela. Fokus intuitivne ishrane nije na mršavljenju, već na pažnji.

intuitivno jedenje

Evo šta treba da znate o intuitivnom jedenju kao i kako to uraditi.

Razumevanje intuitivnog jedenja

Intuitivno jedenje uključuje to da jedete kada ste fizički gladni i zaustavljanje kada se osećate sito. U osnovi vas podstiče da slušate svoje telo kako biste usmeravali svoje prehrambene navike, kaže Erin Holi, dijetetičarka na Medicinskom centru Univerziteta Ohajo.

– Načela intuitivnog jedenja pomoći će vam da se ponovno povežete s tom urođenom sposobnošću da jedete, a da vam druge poruke ne zamućuju šta, kada i koliko jesti – kaže Holi.

Praksa intuitivnog jedenja dolazi iz knjige Intuitivna ishrana koju su napisale Evelin Tribole i Elis Reš, registrovane dijetetičarke. Izvorno objavljena 1995. godine, knjiga je sada u svom četvrtom izdanju, a dijetolozi i nutricionisti još uvek preporučuju praksu intuitivnog jedenja.

Prema knjizi postoji 10 principa intuitivnog jedenja:

  1. Odbacite mentalitet dijete: Izbegavajte dijete koje propagiraju mršavljenje i kulturu dijete.
  2. Slušajte svoje telo i jedite kad ste fizički gladni.
  3. Pomirite se s hranom: Nemojte se osećati krivim zbog jedenja manje zdrave hrane.
  4. Zanemarite one koji kažu da su određene namirnice ‘dobre’ ili ‘loše’, čak i ako taj glas dolazi iznutra.
  5. Otkrijte faktor zadovoljstva: Jedite ono što vam najbolje zvuči i dopustite sebi da se osećate zadovoljno.
  6. Osetite svoju sitost: Prestanite jesti kad vam je ugodno ili ste siti – i primetite svoju sitost dok jedete.
  7. Suočite se sa svojim osećajima s ljubaznošću: Koristite zdrave, ljubazne načine za suočavanje s negativnim emocijama, radije nego da emocionalno jedete.
  8. Poštujte svoje telo takvo kakvo je.
  9. Prestanite da razmišljate o vežbanju kao samo o načinu sagorevanja kalorija i umesto toga zaista primetite kakav je osećaj pokrenuti se.
  10. Poštujte svoje zdravlje – lagana ishrana: Odaberite hranu zbog koje ćete se osećati dobro.

Za razliku od tradicionalne ishrane, kod intuitivne ishrane ništa nije zabranjeno. Nema ograničenja određene hrane ili brojanja kalorija.

– Ovo nije dijeta. Zapravo se radi o promeni vašeg odnosa s hranom i postizanju više svesti i prilagođavanja vlastitom telu i ishrani kao odgovor na to – kaže Holi.

Uz to, intuitivno jelo usredsređeno je na celovitiji pristup zdravom načinu života.

– Sveukupna ideja tih načela je da komplikovane i restriktivne dijete obično ne uspevaju, a najvažniji cilj je usredsrediti se na zdravu ishranu i način života – kaže Artur Viana, klinički direktor Metaboličkog programa za zdravlje i mršavljenje na Jejlu.

Na primer, Viana kaže da vam intuitivno jedenje omogućava da cenite hranu u kojoj uživate i koja vam možda neće biti ‘dopuštena’ da je jedete kada ste na određenoj ‘dijeti’. Osim toga, Viana kaže da se intuitivno jedenje temelji na osluškivanju vlastitog tela, posebno znakova koje vam daje vezanih uz glad i sitost, kao i na to kako reagujete na emocije i ulogu hrane u vašem životu.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Zdravstvene prednosti intuitivne ishrane

Metaanaliza iz 26 studija iz 2014. zaključila je da je intuitivno jedenje izvrstan način za održavanje težine i moguće poboljšanje zdravstvenih pokazatelja poput krvnog pritiska i nivoa holesterola. Uz to, Viana kaže da je intuitivno jedenje povezano s boljom slikom tela – a koristi se i za lečenje i prevenciju poremećaja ishrane kao što je prejedanje.

Drugi pregled 20 studija iz 2014. pokazao je da je intuitivno jedenje povezano s pozitivnim psihološkim blagodatima, uključujući bolje samopoštovanje i kvalitet života, a manje depresiju i teskobu.

Važno je naglasiti da intuitivno jedenje ne obećava gubitak kilograma, kaže Holi. Ako neko promoviše intuitivno jedenje kao način mršavljenja, onda taj neko verovatno promoviše i dijetu, koja je u suprotnosti s načelima intuitivne ishrane.

Kako praktikovati intuitivno jedenje?

Postoji nekoliko delotvornih načina na koje možete vežbati intuitivno jedenje. Neki saveti uključuju:

  • Verujte svom telu kad vam kaže da je gladno: Obratite pažnju kada je vaše telo gladno i hranite ga na odgovarajući i dosledan način, kaže Holi.
  • Ne zadržavajte se na brojevima: Imajte na umu da su težina i BMI (indeks telesne mase) samo brojevi i da bi vaš fokus trebao da bude usmeren na celokupno zdravlje, kaže Viana.
  • Izbegavajte da stavljate moralnu vrednost na hranu: Setite se da niste loša osoba zato što jedete određenu hranu, kaže Holi.
  • Ne preterujte: Jedite samo kad ste gladni i prestanite jesti kad ste siti, kaže Viana.
  • Obavezno vežbajte: Viana preporučuje vežbanje umerenog intenziteta najmanje 30 minuta, 5 puta nedeljno.
  • Ne preskačite obroke da biste ‘ostavili mesta“’ za veći obrok: Holi kaže da ćete se zbog toga prejesti – i nećete slediti načelo ‘nagrađivanja gladovanja’.
  • Ne zaboravite da ispitate svoje osećaje: Viana kaže da razmislite zašto jedete ono što jedete i kako se zbog toga osećate.
  • Uživajte u jelu: Odaberite da jedete hranu koja vam najbolje zvuči, kaže Holi.

Intuitivno jedenje možda nije za svakoga.

– Ono je samo još jedan okvir za razmišljanje o načinu života, a ne nužno jedini ili najbolji pristup hrani – kaže Viana.

Ako niste sigurni da li je ovaj način konzumiranja hrane najbolji za vas, svakako razgovarajte sa svojim lekarom kako biste utvrdili da li bi to bilo dobro za vaše zdravlje.

Izvor: 24sata.hr