TRAŽE POVLAČENJE ODLUKE

Italijani traže da se Josipu Brozu oduzme odlikovanje, koje mu je 1969. godine dodelio tadašnji predsednik Đuzepe Saragat.

 

Posle zahteva za promenu ulica koje nose ime bivšeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, Italijani traže i da mu se oduzme odlikovanje, koje mu je 1969. godine dodelio tadašnji italijanski predsednik Đuzepe Saragat.

odlikovanje

Predstavnici nekoliko italijanskih političkih partija, mahom desničarskih ili stranaka desnog centra, proširili su spisak zahteva vlastima, pa osim promene imena ulica nazvanih po Josipu Brozu Titu, traže i da se nekadašnjem predsedniku Jugoslavije oduzme i odlikovanje koje je dobio još 1969. godine.

Orden velikog krsta za zasluge Republike Italije, koji se trenutno nalazi u Muzeju Jugoslavije, Tito je dobio 1969. godine od tadašnjeg italijanskog predsednika Đuzepea Saragata.

„Vreme je za izvinjenje italijanskih institucija za decenije tokom kojih su okretale glavu od istine i negirali tragedije koje su se dešavale na našim teritorijama“, rekao je Masimilijano Fedriga, visoki zvaničnik Severne Lige i predsednik regije Friuli-Venecija Đulija.

Italijanski desničari tvrde da je u Istri i Dalmaciji od 1943. do 1945. godine ubijeno oko 20.000 Italijana, dok ih je oko 300.000 proterano.

„Tražimo da se prizna istorijska istina i odmah povuče odluka kojom je ovaj skandal omogućen“, rekao je Fedriga, navodeći da će vlasti ove regije „pritisnuti“ centralne institucije kako bi se ovo pitanje što pre rešilo.

Josip Broz Tito se našao u centru pažnje italijanskih političara pošto je nekoliko desničarskih partija, optužujući partizane za ubistva i progon Italijana tokom 1945. godine, zatražilo da se promene imena ulica nazvanih po bivšeg jugoslovenskom predsedniku.

Nekoliko partija uključenih u tu inicijativu smatra da Dalmacija i Istra pripadaju Italiji.

Predstavnici Severne lige smatraju da bi se inicijativa o oduzimanju odlikovanja Josipu Brozu Titu mogla uskoro naći pred poslanicima u Donjem domu parlamenta.

Josip Broz Tito umro je 1980. godine.

Izvor: RTS