TUMAČENJE PSEĆIH ZNAKOVA

Ako želite tačno da utvrdite šta se događa kada je u pitanju mahanje repom kod psa, obratite pažnju na visinu repa i koliko se on brzo kreće.

 

Lepo je kada dođete kući, a pas vas dočeka mašući repom. Iako je uvreženo mišljenje da je pas u tom trenutku radostan, stručnjaci za ponašanje životinja žele da znate da mahanje repom ne znači uvek da je pas srećan.

mahanje repom

Psi repom izražavaju emocije, objašnjava stručnjakinja za ponašanje pasa Katja Kraus za nemačku novinsku agenciju DPA.

Ali, dok ljudi misle da to znači sreću – to je zapravo samo znak uzbuđenja životinje, kaže ona.

Ako želite tačno da utvrdite šta se događa obratite pažnju na visinu repa i koliko se brzo kreće – to će vam otkriti da li je pas srećan, uplašen ili agresivan.

Gotovo je pravilo da je osećaj napetosti u odnosu sa intenzitetom mahanja repa – što su sporiji i nežniji pokreti repom to pas oseća manje napetosti.

Stvari su drukčije ako se rep kreće brže i ne maše u širokom rasponu. Napeti rep koji stoji uspravno i pravi male pomake znači sukob, a još više – uspravni rep koji prestane da se pomera.

„Srećni psi obično mašu repom koji je visoko i gotovo da radi kružne pokrete po vazduhu“, kaže Krauss.

Ali, ponekad čak i srećan pas može da maše repom brzo i oštro.

Kako biste razlikovali raspoloženja psa morate rep posmatrati u različitim situacijama na primer kada znate da se osetio ugroženim nailaskom drugog psa.

Takođe pomaže kad se uzmu u obzir i pseći karakter, anatomija i poruke koje stavom šalje ostatak njegovog tela.