DEVETI AO TROFEJ

„Kao i mnogo puta do sada, izgledalo je da je Đoković sateran u ćošak. A to retko prođe bez posledica po provitnike na terenu“, pišu nemački mediji o pobedi Novaka Đokovića u Melburnu.

 

Nemački mediji su već u naslovima iskazali stav o rutinskoj pobedi Novaka Đokovića nad Danilom Medvedevim u finalu Australijan opena (7:5, 6:2, 6:2).

mediji o pobedi

„Đoković obrijao Medvedeva“ (tabloid Bild), „Đoković bez po muke protiv Medvedeva“ (javni servis ARD), „Đoković nepobediv“ (Rur nahrihten).

„Poneko doživi da ga mlađi konkurenti prestignu. Ali Novak Đoković je posle velikih emocionalnih iskušenja opet osvojio Australijan open. Nastavlja se dominacija velikana“, piše Frankfurter algemajne cajtung o devetoj tituli najboljeg tenisera sveta u Melburnu. To je ukupno njegov osamnaesti gren slem.

U martu će Đoković na večnoj listi prestići Rodžera Federera po broju sedmica na prvom mestu svetskog tenisa. Federer i Rafael Nadal sada imaju samo po dve velike titule više od Đokovića.

Zidojče cajtung podseća da je Đoković dobijao kritike tokom turnira, čak i onu da izmišlja povredu trbušnog mišića. „Kao i mnogo puta do sada, izgledalo je da je Đoković sateran u ćošak. A to retko prođe bez posledica po protivnike na terenu.“

„Ovaj Srbin pravu dominaciju ostvaruje na mentalnom nivou. Jer, kako povremeno deluje, stvari shvata lično i onda stvarno uzvraća udarac“, dodaje ugledni list.

Nedeljnik Špigel na svom portalu prenosi da je Medvedev posle ubedljivog poraza rekao da velika trojka muškog tenisa – Đoković, Nadal i Federer – predstavlja spoj čoveka i mašine. O tome Špigel piše: „U poređenju sa dvojicom velikih konkurenata, Đoković je na terenu možda i više mašina nego čovek. Istovremeno je najveći individualac.“

U tekstu se dodaje kako deluje da Đokoviću nisu uvek dovoljne titule, da bi hteo da bude omiljen koliko njegova dva velika konkurenta. „Može biti da Đoković nikada neće dostići omiljenost jednog Federera i jednog Nadala. Ali sportski može da ih prestigne. A to bi mu donelo posebnu vrstu priznanja, kakvu zadugo niko ne bi mogao da dovede u pitanje.“

Opsežnu analizu objavio je švajcarski portal Votson: Đoković, piše, uvek ima dva protivnika – onog sa druge strane mreže i istoriju. U tekstu se navodi da u poimanju svetske javnosti Đoković stoji iza Federera i Nadala, ali da nemilosrdne brojke govore drugu priču – od kada je 2011. prvi put bio prvi igrač sveta, Đoković dominira.

„U tenisu, toj igri trenutka, niko nije bolji od njega. Sa neuporedivom upornošću, istrajnošću, ambicijom koja prožima svaku nit njegovog bića i ponekad deluje nadljudski. Slika neumoljivog ratnika na teniskom terenu u kontrastu je sa onim što Đoković inače predstavlja: on je šarmantan, elokventan, i promišlja. Njegov horizont ne završava se iza osnovne linije terena. On se zalaže za koleginice i kolege. Ali neko ko govori ono što misli, nužno izaziva reakcije“, piše portal.

Podseća se na kritike koje je Đoković dobio kad se usprotivio 14-dnevnom karantinu u Australiji. Navodi se da je za neke stvari sam odgovoran, poput organizacije Adrija tura gde su se mnogi igrači (možda i publika) zarazili koronom, ili ezoterične priče koje širi. Za razliku od Nadala i Federera, koji popularnost koriste možda samo u humanitarne svrhe, Đoković razmišlja šire i zato i biva napadan, piše portal Votson, i zaključuje:

„Ipak, na otporu koji dobija, Đoković jača. To se pokazalo sada na Australijan openu. Taj otpor ga je načinio najboljim u istoriji.“

Izvor: DW.com