PUT DO KUĆE

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je na Telegramu video na kome je zabeleženo kako se ruske diplomate vraćaju iz Severne Koreje u otadžbinu.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je na Telegramu video na kome je zabeleženo kako se ruske diplomate vraćaju iz Severne Koreje u otadžbinu. Zbog zatvorenog železničkog saobraćaja, deo puta su morali preći dresinom. Nakon dugog puta, ruske diplomate su konačno stigle u Moskvu.

ruske diplomate

Kako se navodi, 25. februara se u Rusiju vratilo osam zaposlenih u ruskoj ambasadi u Severnoj Koreji i članova njihove porodice.

„S obzirom na to da su granice zatvorene više od godinu dana i da je putnički saobraćaj ukinut, put do kuće je bio dug i težak. Prvo 32 sata vozom, zatim još dva sata autobusom do granice i na kraju, najvažniji deo puta – pešačenje do ruske strane. Za to je trebalo blagovremeno napraviti kolica, postaviti ih na šine, ubaciti stvari, sesti decu – i na put“, saopštilo je rusko Ministarstvo.
Jedini muškarac u grupi koji je gurao dresinu bio je treći sekretar ruske ambasade Vladislav Sorokin, a najmlađa putnica je bila njegova trogodišnja kćerka Varja. Diplomata je morao da gura kolica više od kilometra. Najteži deo puta je bio prelazak preko mosta na reci Tumana.

Na ruskoj strani Ruse su dočekale kolege iz predstavništva MIP Rusije u Vladivostoku i autobus koji ih je dovezao do aerodroma u Vladivostoku. Odatle su diplomate odletele za Moskvu.

Upitan da prokomentariše povratak ruskih diplomata u otadžbinu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je diplomatska služba veoma trnovita i teška.

„Taj posao se čini simpatičan, elegantan. U stvari, to je veoma težak, surov i napet posao. Dešavaju se, verovatno, i takvi momenti“, rekao je Peskov.

Izvor: Sputnjik