PALAČINKE SA DŽIGERICOM

Palačinke sa džigericom, u koje idu još i slanina i šampinjoni, mogu se poslužiti kao toplo ili hladno predjelo, u zavisnosti od toga kako vam se više sviđa.

palačinke sa džigericom

Sastojci:

500 grama brašna
4 jajeta
peršun
2 glavice crnog luka
2 jajeta
800 mililitara vode
150 grama lenti dimljene slanine
500 grama pileće džigerice i srca
500 grama svežih šampinjona
200 mililitara kisele pavlake
2 češnja belog luka
1 kašika mešavine začina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Glavice crnog luka, peršun i češnjeve belog luka sitno isečemo. Lente slanine isečemo na kocke, šampinjone na listove, a pileću džigericu na parčad.

Na zagrejanom ulju u tiganju na šporetu ispržimo isečeni crni luk. Kada omekša, dodamo parčad slanine i promešamo. Kada se slanina proprži dodamo parčad džigerice i šampinjona. Posolimo, pobiberimo i začinimo mešavinama začina. Dodamo isečeni beli luk i peršun i sipamo 150 mililitara vode. Kada tečnost ispari, tiganj sa filom sklonimo sa šporeta.

U dubljem sudu izmutimo 4 jajeta i dodamo 3-4 kašike ulja. Neprekidno mešajući dodamo vodu i brašno i posolimo.

U nauljeni tiganj na šporetu stavimo jednu kutlaču smese za palačinke. Isprženu palačinku stavimo na tanjir. Na isti način pripremamo sve palačinke i stavimo ih na tanjir.

Vatrostalnu posudu nauljimo. Stavimo fil na prvu palačinku. Preklopimo je u formi trougla i stavimo u posudu. Isti postupak ponavljamo sa svim palačinkama i stepenasto ih poređamo u posudu. U dublji sud izmutimo preostala 2 jajeta, posolimo, dodamo pavlaku i mešamo dok se smesa ne sjedini. Smesom prelivamo palačinke u posudi i stavimo je u rernu. Pečemo 20 minuta na 180 stepeni.

Izvadimo posudu iz rerne. Palačinke sa džigericom stavimo na tanjir za serviranje. Nanosimo origano, poprskamo maslinovim uljem i dekorišemo grančicom peršuna.

Prijatno!