PLAVI PATLIDŽAN NA EGIPATSKI NAČIN

Plavi patlidžan na egipatski način pravi se sa najukusnijim mesom od ovce, a u ovaj specijalitet sa Bliskog istoka ide još paradajz i rendani parmezan. Za gurmanske sladokusce ovo je prava poslastica!

patlidžan na egipatski način

Sastojci:

4 plava patlidžana
1 ovčija plećka
2 glavice crnog luka
peršun
250 grama paradajz pirea
2 paradajza
100 grama rendanog parmezana
2 kocke za supu
5 češnjeva belog luka
1 kašika mešavine začina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Sa plećke odstranimo kosti, meso isečemo na kocke i kuvamo ga u šerpi sa provrelom vodom na šporetu. U drugu šerpu sa provrelom vodom na šporetu stavimo kocke da se kuva supa.

Plavim patlidžanima odsečemo drške i oljuštimo ih. Isečemo ih na polovine po dužini, a zatim izdubimo. Izdubljeni deo isečemo na kocke. Glavice crnog luka, češnjeve belog luka i peršun sitno isečemo.

Na zagrejanom ulju u tiganju na šporetu ispržimo isečeni crni luk. Kada omekša, dodamo parčad belog luka, supu od kocke i paradajz pire. Posolimo, pobiberimo, začinimo mešavinama začina i promešamo. Dodamo isečeni peršun i kocke plavog patlidžana, kuvamo dok sos ne dobije potrebnu gustinu.

Skuvano meso izmiksamo u blenderu, posolimo ga, pobiberimo i promešamo. Polovine plavih patlidžana punimo mesom i stavimo ih u tepsiju. Između njih stavimo sos. Posolimo i pobiberimo.

Paradajze isečemo na krugove. Po dva kruga stavimo na svaku polovinu punjenog plavog patlidžana, zatim poprskamo uljem. Tepsiju zatvorimo aluminijumskom folijom i stavimo je u rernu. Pečemo 90 minuta na 180 stepeni.

Izvadimo tepsiju iz rerne. Plave patlidžane na egipatski način stavimo na tanjir za serviranje. Posipamo narendanim parmezanom.

Prijatno!