PODGORIČKI KOLAČ

Podgorički kolač, kao što mu i samo ime govori, poslastica je potekla iz glavnog grada Crne Gore. Lepog je izgleda, a ukus valja probati i zato nema čekanja…

podgorički kolač

Sastojci:

8 jaja
ZA PATIŠPANJ:
8 kašika šećera
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
150 grama suvih smokava
150 grama urmi bez koštica
150 grama seckanih oraha
ZA FIL:
250 grama margarina
250 grama šećera u prahu
8 kašika šećera
ZA PRELIV:
200 grama čokolade za kuvanje
5 kašika ulja

Način pripreme:

Počinjemo sa pripremom patišpanja. Smokve i urme sitno isečemo. Jaja polupamo, odvojimo belanca od žumanaca. Belanca izmutimo mikserom, dodamo šećer, a kada se rastopi, isključimo mikser. U sud dodamo parčad smokava i urmi, orahe, prašak za pecivo i brašno. Mešamo dok se smesa ne sjedini. Smesu stavimo u tepsiju, obloženu kuvarskim papirom. Tepsiju stavimo u rernu i pečemo 25 minuta na 200 stepeni.

U međuvremenu pripremamo fil. Šećer dodamo u sud sa žumancima i mutimo mikserom dok se ne rastopi. U dubljem sudu mikserom izmutimo margarin i šećer u prahu. Dodamo izmućena žumanca i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.

Tepsiju sa ispečenim patišpanjem izvadimo iz rerne. Izvadimo patišpanj iz tepsije i odstranimo kuvarski papir. Na patišpanj nanosimo fil. Čokoladu izlomimo na parčad i zajedno sa uljem rastopimo je u šerpi na šporetu. Kolač premažemo čokoladnim prelivom. Na preliv nanosimo raznobojne šećerne mrvice. Kada se ohladi, podgorički kolač isečemo na pravougaonu parčad i poređamo na tacnu za serviranje.

Prijatno!