ZAČINI KAO LEKOVI

Mnogi uobičajeni kulinarski sastojci su prirodni antibiotici, a prema studijama, oni su podjednako efikasni i ne koštaju toliko mnogo kao fabrički lekovi.

 

Industrijski antibiotici mogu da budu deo prepisane terapije od strane izabranog lekara, ali u prirodi oko nas postoje i prirodni antibiotici koji služe kao jaki inhibitori upala i infekcija.

prirodni antibiotici

Poznavanje, bar laičko, kada su u pitanju prirodni antibiotici može da bude presudno za osiguravanje preživljavanja u situacijama koje teške ili kritične.

Evo nekih prirodnih antibiotika koje obično možete naći i u svojoj kuhinji.

1. Beli luk

Alicin je jedinjenje koje beli luk oslobađa usitnjavanjem. Ono pomaže u smanjenju simptoma dijabetesa, visokog krvnog pritiska i visokog nivoa holesterola. Reč je o snažnom jedinjenju koje ima jaka antimikrobna svojstva, što ga čini efikasnim protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija. U stvari, alicin takođe dobro deluje protiv stafilokoke.

Osim toga, istraživanja pokazuju da alicin, ako se udiše u aerosolnom obliku, može efikasno da ubije plućne patogene bakterije. Takođe je utvrđeno da se alicin može svrstati u odgovarajući tretman tuberkuloze koji je rezistentan na antibiotike.

Imajte na umu da se beli luk mora konzumirati svež da bi imao koristi od alicina, a ovo jedinjenje se uništava kada se beli luk kuva. Da bi ovaj prirodni antibiotik bio koristan za zdravlje čoveka, potrebno je usitniti sveži beli luk kako bi se izvukli najkorisniji delovi.

2. Ulje origana

Listovi i cvetovi origana, kada se osuše i usitne, proizvode hemikalije na bazi ulja zvane karvakrol i timol. Ova dva jedinjenja imaju zapažena antibakterijska svojstva. Pokazano je da karvakrol zaustavlja rast nekoliko vrsta bakterija, posebno streptokoke otporne na antibiotike. S druge strane, timol je prirodno antimikotično, antioksidativno i protivupalno jedinjenje.

Ulje origana takođe je dokazano da štiti od stafilokoke koja uzrokuje trovanje hranom, infekcije kože, upale pluća, infekcije srčanih zalistaka i kostiju.

Pokazalo se da karvakrol naročito efikasno štiti od bakterija poput ešerihije koja uzrokuje infekcije urinarnog trakta i respiratorne infekcije.

BioImunitet kapi za imunitet

3. Crni luk

Crni luk pripada rodu cvetnih biljaka koje sadrže aktivna jedinjenja poput cistein-sulfoksida i kvercetina, za koje je poznato da pomažu u lečenju stafilokoke, ešerihije i salmonele.

Studije su pokazale da je ekstrakt crnog luka koncentracije 50 ili više procenata efikasan protiv brojnih sojeva bakterija i zaraznih bolesti.

Luk se može koristiti u različitim oblicima za ubijanje bakterija i lečenje infekcija. Kada se uzima dnevno, pokazalo se da 100 do 500 miligrama kvercetina na bazi crnog luka leči bakterijske infekcije.

Kao i kod belog luka, antibakterijska svojstva crnog luka su snažnija kada se konzumira svež.

4. Đumbir

Đumbir je namirnica koja je sve poznatija kao lek, jer sadrži jedinjenja kao što su alfa-pinen, borneol, kamfen i linalool, koji svi pokazuju antimikrobna svojstva.

Iako se koren đumbira široko koristi za kuvanje, u tradicionalnoj medicini služi kao izvanredan lek. Đumbir je prirodno antimikotično i antibakterijsko sredstvo. Pokazalo se da je efikasan protiv mnoštva sojeva gljivica.

Takođe, đumbir može efikasno da leči bakteriju koja često uzrokuje infekcije urinarnog trakta, dermatitis, respiratornei gastrointestinalne infekcije.