MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Ruski doktor Sergej Agapkin otkrio je zbog čega nam se pojavi kašalj kada je napolju hladno vreme.

 

Ako ste se zakašljali ovih dana, nije isključeno da ste pomislili da je reč o kovidu. Suv, neproduktivni kašalj je jedan od simptoma infekcije korona virusom. Naravno, kašalj može biti izazvan i brojnim drugim faktorima, alergenima i običnom prehladom, ali i kada je napolju hladno vreme.

kašalj hladno

Da li ste primetili da kada izađete napolje, na hladnoću, počnete da kašljete? I da kad se vratite kući, u toplinu svog doma, taj kašalj prestane?

Zašto se to dešava, objasnio je ruski doktor Sergej Agapkin.

„Takav kašalj može biti rezultat refleksne reakcije na hladan vazduh, na jak miris, dim, prašinu“, kaže dr Agapkin i dodaje da u tom slučaju stanje se ne tretira ozbiljnim.

BioImunitet kapi za imunitet

„Iznenadni kašalj često se javlja i nakon virusne infekcije. Lekari ga smatraju kašljem sa značajnom alergijskom pozadinom, koji ima bronhospastičnu komponentu. U tom slučaju neophodno je uraditi test na respiratorne elergene. Ako se kašalj pojavi nakon virusne infekcije, trebalo bi da se podvrgnete lečenju i rehabilitaciji kod alergologa, pulmologa i ojačate imunološki sistem„, savetuje doktor i kaže da postoji mogućnost i da je reč o astmi.

Astma je hronično zapaljenje disajnih puteva čija je posledica povećana reaktivnost bronhija i sklonost ka njihovom sužavanju. Kada i u kojoj meri će se ispoljiti napad astme zavisi od vremenskih prilika i od izloženosti virusima.

Izlazak iz tople prostorije na hladan vazduh može takođe da provocira napad astme. U ovom slučaju astma može da se manifestuje samo kao kašalj koji se ponavlja. Pored toga moguća je pojava i „sviranja i zviždanja“ u grudima, kao i osećaja teskobe koji ne dozvoljava pacijentu da udahne vazduh punim plućima.

Izvor: Mondo