SMERNICE ZA BEZBEDNU UPOTREBU

Sigurno se stalno zapitate šta uraditi sa hranom koja vam se našla u frižideru ili zamrzivaču tokom nestanka struje i koliko je ona upotrebljiva za konzumiranje.

 

Iako uglavnom nisu česti, prekidi električne energije su normalna pojava. Verovatno se u situacijama kada ti prekidi traju duže vreme pitate šta učiniti s hranom koja vam je ostala u frižideru ili zamrzivaču tokom nestanka struje.

tokom nestanka struje

Izbegavajte otvaranje vrata frižidera i zamrzivača, osim ako to nije nužno

Naime, ako je frižider ili zamrzivač zatvoren, hrana će duže ostati hladna. Konkretno, zatvoreni zamrzivač će je držati hladnom oko četiri sata, dok će puni zamrzivač držati temperaturu oko 48 sati (ili 24 sata ako je napola pun).

Stavite meso i živinu na jednu stranu zamrzivača ili na poslužavnik

To pomaže u sprečavanju unakrsne kontaminacije hrane koja se odmrzava.

Koristite suvi led

Oko 20 kilograma suvog leda trebalo bi da pomogne da dva dana drži zamrzivač hladnim.

Međutim, pre nego što pojedete bilo koju hranu iz frižidera ili zamrzivača, evo nekoliko smernica kako biste bili sigurni da je ova hrana još uvek bezbedna za konzumiranje.

1. Proverite temperaturu unutar frižidera i zamrzivača. Bacite svu lako kvarljivu hranu (poput mesa, živine, morskih plodova, jaja…) koja je bila duže od dva sata na temperaturi višoj od 4 stepena Celzijusova.

2. Bacite hranu koja ima neobičan miris, boju ili teksturu ili je topla na dodir.

3. Proverite ima li na zaleđenoj hrani kristala leda. Hrana u vašem zamrzivaču koja se delimično ili u potpunosti odledila može se sigurno zalediti ako još uvek sadrži kristale leda ili je bila na temperaturi nižoj od 4 stepena.

4. Nikad ne probajte hranu da biste proverili da li je bezbedna za konzumiranje. Ako niste sigurni, jednostavno je bacite. To uvek ispadne jeftinija varijanta od rizika da se razbolite.

Izvor: Index.hr