MOGUĆI NEŽELJENI EFEKTI

Jedinjenja iz belog luka mogu da podstaknu obilnije krvarenje i ne bi ga trebalo konzumirati pre operacija. Koje su još nuspojave upotrebe belog luka?

 

Beli luk vašim jelima daje odličnu aromu i smatra se izuzetno zdravom namirnicom. Međutim, postoje situacije kada se savetuje da beli luk treba izbegavati, zbog toga što se javljaju određene nuspojave belog luka.

nuspojave belog luka

Prenosimo vam deo iz knjige “Beli luk – praktični saveti za zdravlje i dom” doktorke Peni Stenvej, a koji se tiče mogućih nuspojava belog luka.

Evo kada treba biti oprezan u konzumiranju belog luka:

Kožni problemi

Kožu najpre testirajte tako što nanesete beli luk na malo područje koje nije izloženo i nekoliko sati kasnije proverite da li je iritirano. Ako jeste, nemojte ponovo nanositi beli luk. Sa druge strane, doktorka tvrdi da ulje belog luka ne sadrži jedinjenja koja uzrokuju iritaciju (sulfenske kiseline i alicin), ali nema ni bioaktivnost alicina i njegovih derivata.

Želudačni ili problemi s varenjem

Zapamtite da velike količine belog luka mogu iritirati želudac i creva.

Krvarenje

Beli luk može podstaći krvarenje. To dejstvo se može još pogoršati ako konzumirate biljke i/ili dodatke ishrani koji usporavaju zgrušavanje krvi, uključujući riblje ulje, vitamin E, đumbir, ginko, crvenu detelinu, kurkumu…

Trudnoća

Normalne količine belog luka verovatno nisu štetne za dete, ali mudro je izbegavati velike količine i ne nanositi beli luk na kožu. Ako se porođaj očekuje za dve nedelje, unos velikih količina belog luka mogao bi da podstakne krvarenje za vreme porođaja i popratnih hirurških procedura.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Dojenje

Izbegavajte preteranu konzumaciju ili nanošenje velikih količina belog luka na kožu jer ne postoje dovoljni podaci koji potvrđuju da je bezopasan za dete.

Predoperativna stanja

Izbegavajte beli luk dve nedelje pre zakazane operacije jer može podstaći krvarenje.

Kontracepcija

Ako koristite oralnu kontracepciju koja sadrži estrogen – zapamtite da beli luk ubrzava razgradnju ovog hormona i umanjuje kontraceptivni učinak. Ako konzumirate mnogo belog luka razmislite o dodatnoj kontracepciji.

Moguće nuspojave:

Sumporna jedinjenja belog luka rastvoriva u ulju mogu prouzrokovati sledeće poteškoće:

  • Peckanje u ustima, žgaravicu, mučninu, povraćanje, gasove, dijareju i gubitak apetita, naročito ako se uzima na prazan stomak.
  • Slabost, groznicu, glavobolju, vrtoglavicu, znojenje, ubrzani puls i nesanicu, rumenilo, peckanje i plihove od dužeg nanošenja na kožu.

Izvor: Zdravakrava.hr