BENEFITI ČETVRTE DECENIJE

Što je veća dugovečnost ljudi kao vrste, to su sve i sigurnije šanse da do začeća i rađanja dođe kasnije. Koje su sve prednosti trudnoće kod žena posle tridesete godine?

 

U pogledu bioloških kriterijuma, nauka kaže da je idealno vreme za rađanje prvog deteta između 20. i 29. godine. Međutim, kako se kvalitet života, a samim time i njegova dugotrajnost, povećava, sve je više argumenata koji se mogu smatrati za prednosti trudnoće nakon tridesete godine.

prednosti trudnoće

Mnogim ženama, koje se još nisu „ostvarile u ulozi majke“, spočitava se što to nisu „uradile na vreme“. Izuzimajući sve faktore potrebne za začeće – adekvatan partner, emocionalna zrelost, spremnost, egzistencija, sva odgovornost se prebacuje na žene, kao da su one:

  1. Jedine odgovorne za trudnoću
  2. Ujedno i krive što do nje nije došlo

Do pre nekih petnaestak godina, žena koja rodi prvo dete između 26. i 29. godine, tretirala se kao „starija prvorotka“. Danas su granice između ovih podela dosta blaže, najpre iz razloga što starosna dob nije jedini i glavni preduslov za uspešnu trudnoću.

Šta više, sve je više argumenata koji idu u prilog tezi da žena treba da ostvari trudnoću tek kada je spremna i sposobna po svim kriterijumima.

#1 Zrelost

Žena koja se na trudnoću odluči u svojim tridesetim, u najvećem broju slučajeva, to čini jer želi i jer se oseća spremnom. Iza sebe ima životno iskustvo, karijeru, te samim time i spremnost da se zrelo i odgovorno suoči s novonastalim situacijama.

#2 Jaka energija i volja

Dok trudnoće, naročito u ranim dvadesetim, dolaze iznenada, te je logično i majka donekle nespremna, žene u tridesetim su spremne na trudnoću i imaju svu volju i energiju da se posvete detetu.

tridesete trudnoća

„Rodila sam prvo dete s 32 godine, i ne samo da su me sažaljevali u poodilištu kao „stariju prvorotku“, nego sam slušala komentare kako ću padati na nos od umora. Desilo se sve suprotno. Trudnoća i prvi meseci po porođaju je najlepši deo mog života, jer sam nakon skoro deset godina intezivnog rada konačno otišla na jedan poduži lep odmor. Vratila sam se na posao ornija nego ikad“, kaže Zorana B.

#3 Finansijska sigurnost

Veliki broj partnera odlaže stvaranje porodice upravo zbog momenta finansijske nesigurnosti. Kada ste u ranim dvadesetim, kada niste izgrađeni profesionalno, naročito ako nemate materijalnu zaleđinu, ovo može biti veliki izazov.

S druge strane, verovatnoća da ste se materijalno konsolidovali, u tridesetim je neuporedivo veća. Naučili ste da raspolažete s novcem, verovatno ste i stambeno obezbeđeni, te je samim time manje mesta strahu od neizvesnosti i krize.

#4 Nauka je na vašoj strani

Ne pokušavajući da anuliramo i relativizujemo upozorenja koja se tiću trudnoće nakon 30, a naročito 35. godine, ne treba da imate razloga za brigu i strah.

Iako je znatnom broju žena potrebna stručna pomoć kako bi ostvarile potomstvo nakon 30. godine, poslednja istraživanja pokazuju da je presudni faktor psihičko i fizičko zdravlje, a ne idealan broj godina.

Zdrava, balansirana ishrana, redovna fizička aktivnost se preporučuju barem nekoliko meseci pre planiranog začeća, uz kompletan sistematski i ginekološki pregled, kako bi se otklonile moguće prepreke.

Što se tiče potencijalnih rizika po plod, svakako treba uraditi prenatalni test, koji se inače preporučuje i mlađim trudnicama.

trudnoća tridesete

#5 Dete je srećnije uz zrele i stabilne roditelje

„Moji su bili jako mladi kada su mene dobili i njihov odnos nije, ni nakon skoro 40 godina, dostigao zrelost i dubinu. Nisu imali dogovor i sporazum po pitanju vaspitanja mene i brata, često su se prema nama ponašali impulsivno (ne nužno loše), a ne odgovorno. Ceo život imam utisak da sam proizvod slučajnosti, što je u velikoj meri tačno, jer u trenutku mog začeća njih dvoje su bili u površnoj vezi. Baš zato ja nisam žurila sa zasnivanjem porodice, jer želim da moje dete raste u stabilnoj sredini“, kaže Sonja M.

Ovo možemo uzeti i kao najjači argument, jer je i s psuhološkog i sociološkog aspekta evidentno koliko brže napreduju i koliko su spremnija za život deca koju su roditelji spremno dočekali i koja su odrasla u stabilnim porodicama.