SKROMNOST U SLUŽBI VERE

Sveti Mar odlikovao se spoljašnjom lepotom i slatkopojnim glasom. Povukao se od sveta i proživeo u jednoj kolibi trideset sedam godina u postu, molitvi i očišćenju srca od pomisli.

 

Prepodobni otac naš, sveti Mar Omirski, još kao mlad i nalazeći se u svetu, beše lep i slatkopojan. Stoga je praznike Hristove i svetiteljske ukrašavao svojim preslatkim pesmama i divnim slavoslovljima.

sveti mar

Njegova ljubav prema Bogu beše stalna i on je revnosno ispunjavao zapovesti Božje. Ali je čuvao i čednost tela i čistotu i neporočnost svoje duše, mada se nalazio usred sablažnjivih slasti ovoga sveta i kretao među svetovnim ljudima.

A kad se odreče sveta, povuče se u jedno mesto zvano Omir. Tu napravi malu kolibu, zatvori se u nju i provede u njoj trideset i sedam godina.

Iako je u kolibi bilo mnogo vlage od obližnje šume, koja silno potkopa njegovo zdravlje, on ipak ne htede da promeni tu kolibu i ostade u njoj do kraja svoga života.

Voleo je prostotu, a potpuno prezirao lukavost. Više je voleo sirotovanje nego ikakvo bogatstvo. Stoga je nosio odeću od kozje dlake i zadovoljavao se sa vrlo malo hleba, soli i vode.

Pošto se prepodobni Mar mnogo godina nalazio u pustinji, on dugo vremena nije prisustvovao svetoj liturgiji. Stoga zamoli da se sveta liturgija odsluži u njegovoj kolibi.

Ovu želju prepodobnoga s radošću ispuni Teodorit Kirski, koji i napisa njegovo žitije. On odmah posla u obližnje selo, te donesoše svete sasude. I upotrebivši ruke đakona mesto svetog prestola, on prinese Beskrvnu Žrtvu u prisustvu prepodobnoga. A prepodobni se ispuni takvom milinom, da je mislio da je na samom nebu. I potom je govorio, da nikada u životu nije doživeo takvu duhovnu radost.

Tako krasno provevši život na zemlji, on ode na nebo, gde sada likuje sa svima svetima u dvorima prvorodnih. Upokojio se u Gospodu 430. godine.