PRAVA ODLUKA U PRAVO VREME

Platforma Tiktok je zabranjena za decu mlađu od 13 godina, konačno, a mere će sprovoditi veštačka inteligencija, ali će i roditelji morati da se uključe.

 

Popularna internet aplikacija Tiktok konačno je zabranjena za decu mlađu od 13 godina, a mere će sprovoditi veštačka inteligencija, dok će i roditelji morati da se uključe.

tiktok

Kineska platforma za postavljanje video snimaka je najzad 3. februara konačno blokirala pristup deci ispod 13 godina na aplikaciji Tiktok i koristiće veštačku inteligenciju da potvrdi godište korisnika.

Ovaj zakasneo, ali veoma važan korak dolazi nakon nedavne tragične smrti desetogodišnje devojčice iz Palerma koja je izvršila samoubistvo vešanjem u izazovu onesvešćivanja (Blackout).

Nadzorno telo Italije će proceniti efikasnost mera koje je objavio Tiktok, prenela je ANSA. Nakon smrti devojčice 21. januara, usledio je slučaj četrdesetosmogodišnje žene iz Sirakuze na Siciliji, koja je ispitana zbog navodnog podstrekivanja na samoubistvo postavljanjem video snimka na TikTok mreži, na kojem se vide muškarac i žena kako obmotavaju lepljivu traku oko usta i nosa, u još jednom Blackout izazovu.

Istražitelji su, u međuvremenu, proširili istragu povodom smrti devojčice iz Palerma, postavljajući pitanja Facebook i Instagram platformama – kako je bilo moguće da otvori naloge i na njihovim platformama, a da za to nema dovoljno godina.

Fejsbuk je poručio da će potpuno sarađivati sa istražiteljima, a što se tiče uticajne Tiktokerke iz Sirakuze, policija je otkrila da je postavila još snimaka, uz pomoć kojih je došla do 730.000 pratilaca raznih uzrasta. Oni prate oko 20 opasnih izazova, uključujući udisanje kreme kroz nos, zatvaranje očiju klještima i inscenirano lomljenje ruke loncem za kuvanje.

Sve izazove je izvela žena iz Sirakuze, a svi njeni video snimci su uklonjeni.

Stručnjaci su apelovali na roditelje da povedu računa šta deca koriste na telefonima i na kojim internet stranama ili servisima provode vreme.