ISPIJANJE ZDRAVOG ULJA

Za zdravlje čoveka pijenje maslinovog ulja korisno je kao i njegova upotreba u ishrani, mada ovakav način konzumiranja daje i neke unikatne prednosti.

 

Blagodati maslinovog ulja su odavno poznate zbog njegovog prirodnog potencijala. Ovo ulje u ekstradevičanskom obliku koristi se kao preliv za salate ili u postupku prženja hrane.

pijenje maslinovog ulja

Međutim, maslinovo ulje se takođe može i svariti u svom izvornom obliku. Pijenje maslinovog ulja korisno je kao i pri navedenim upotrebama, ali ovo ispijanje može da vam pruži i neke jedinstvene zdravstvene koristi.

Moguće je navesti sedam zdravstvenih prednosti koje nam omogućava pijenje maslinovog ulja.

1. Protivupalna svojstva

Osim koristi ekstradevičanskog maslinovog ulja za kosu, direktno konzumiranje (pijenje) maslinovog ulja može vam doneti i jednu od njegovih blagodati za smanjenje upale. U 50 mililitara maslinovog ulja nalazi se oko 10 procenata uobičajene doze ibuprofena. Znate li šta je to?

To je lek koji deluje na smanjenje upale.

Utvrđeno je da se među blagodatima maslinovog ulja nalazi i oleinska kiselina koja je odlična za ublažavanje upalnih procesa u organizmu. Oleinska kiselina će smanjiti stopu važnih markera upale kao što su C-reaktivni proteini. Antioksidanti u maslinovom ulju takođe inhibiraju neke gene i proteine koji podstiču upale.

2. Antioksidativne osobine

Možete se slobodno osloniti na maslinovo ulje zbog njegovih antioksidanata. Maslinovo ulje sadrži vitamin E i K, kao i snažni sadržaj antioksidanata. Antioksidanti su jedinjenja koja mogu aktivno da uhvate slobodne radikale, uzročnike različitih vrsta hroničnih bolesti.

Osim toga, zbog svog sadržaja antioksidanata maslinovo ulje može da se aktivno bori protiv upala i zaštiti holesterol u krvi od oksidacije. To vas čini zaštićenijim i istovremeno zdravijim.

3. Zdrave mononezasićene masti

Oko 14 odsto sadržaja maslinovog ulja čine zasićene masti, dok 11 procenata čine polinezasićene masti, poput omega-6 i omega-3 masnih kiselina. U međuvremenu, glavne masne kiseline u maslinovom ulju su mononezasićene masti (oleinska kiselina).

Postoje mnoga istraživanja koja su dokazala blagodati maslinovog ulja zbog sadržaja oleinske kiseline. Pokazano je da oleinska kiselina smanjuje upale i može da ima blagotvorno dejstvo na gene u odnosu na karcinom.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

4. Zaštita od srčanih bolesti

U odnosu na bolesti srca, blagodati maslinovog ulja su smanjenje upale, zaštita lošeg holesterola od oksidacije, povećanje sluzokože krvnih sudova i sprečavanje prekomernog zgrušavanja krvi.

Pokazalo se da maslinovo ulje snižava krvni pritisak, koji je jedan od najvećih faktora rizika za srčane bolesti i prevremenu smrt.

5. Borba protiv Alchajmerove bolesti

Jedan od uzroka Alchajmerove bolesti je nakupljanje beta-amiloidnih plakova u moždanim ćelijama. Jedna od studija pokazuje koristi maslinovog ulja koje mogu pomoći u uklanjanju ovih naslaga. Pored toga, studija na ljudima pokazuje da je mediteranska ishrana bogata maslinovim uljem korisna za rad mozga.

6. Ne goji

Ekstradevičansko maslinovo ulje pogodno je za mršavljenje, što je još jedna od njegovih popularnih prednosti. Ako jedenje pržene hrane može da vas ugoji, ne brinite ako je pržite na maslinovom ulju.

Zbog toga mnoga istraživanja vode do mediteranskog načina ishrane bogate maslinovim uljem i njenim odnosom prema težini osoba koje je praktikuju. Studije pominju kako je dodavanje maslinovog ulja u hranu povezano sa povećanim nivoom antioksidanata u krvi.

7. Antikancerogena svojstva

Ljudi u mediteranskim zemljama imaju manji rizik od razvoja nekih vrsta raka i mnogi istraživači veruju kako je tome razlog način ishrane koju praktikuju, a ona obiluje konzumiranjem maslinovog ulja.

Neke studije otkrile su da maslinovo ulje sadrži neke supstance koje snažno deluju protiv kancera, mada ova otkrića ipak zahtevaju mnogo više dodatnih istraživanja.