SITUACIJE SLABOG POLNOG NAGONA

Postoji mnogo razloga zbog kojih se libido kod žene može smanjiti. Među tim razlozima su promene tokom menstruacije, dijabetes, problemi sa spavanjem…

 

Za početak, važno je znati da ne postoji „normalan“ polni nagon. Ipak, mnoge žene se osećaju kao da im je libido prenizak.

žene libido

Jedno istraživanje iz 2008. godine, u kojem je sudelovalo 30.000 Amerikanki, pokazalo je da je 15 odsto žena u dobi od 45 do 64 godine i 11 odsto žena u dobi do 44 godine izvestilo o značajnim problemima s niskim libidom.

Postoji mnogo razloga zbog kojih se libido kod žene može smanjiti. Evo nekih od njih.

1. Hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa

Nivoi polnih hormona poput estrogena, testosterona i progesterona menjaju se tokom menstrualnog ciklusa, što može uticati na vaš polni nagon, kaže doktorka Kejt Tomas, direktorka kliničke službe u „The Johns Hopkins Sex and Gender Clinic“.

„Znamo da progesteron može da ima negativan uticaj na seksualnost, dok je uloga estrogena manje shvaćena“, kaže Tomas.

Možda ćete primetiti da je vaš seksualni nagon veći sredinom ciklusa, dok ovulirate. To je delimično zato što nivo progesterona raste nakon završetka ovulacije, jer se vaše telo sprema za menstruaciju. „Međutim, čini se da su povećani i smanjeni seksualni nagoni prilično individualni“, kaže Tomas.

2. Hormonska kontracepcija

Hormonske metode kontrole rađanja poput pilula i hormonalne spirale povezane su s nižim polnim nagonom kod žena, kaže Tomas. To je zato što hormonska kontrola rađanja smanjuje nivo testosterona, što dovodi do slabijeg polnog nagona. Takođe, ako imate manje testosterona u telu, vulva i klitoris mogu biti manje osetljivi, što seks može učiniti manje privlačnim.

Pregled iz 2013. pokazao je da je 15 odsto žena koje uzimaju kontraceptivne pilule izvestilo da im se polni nagon smanjio od početka uzimanja tableta.

3. Korišćenje antidepresiva

Antidepresivi mogu da smanje vaš polni nagon. Oni podižu nivo serotonina u mozgu, što može da poboljša vaše raspoloženje, ali viši nivo serotonina takođe može da utiče na to da se osećate manje zainteresovanim za seks, kaže Tomas.

BioCapillary oglas 900 px

4. Dijabetes

Dijabetes i kod žene i kod muškarca može da smanji libido, posebno ako nivo šećera u krvi nije stabilan. Ako dijabetes nije pod kontrolom, verovatnije ćete imati oštećenje nerava i probleme s cirkulacijom krvi, što bi moglo da utiče na polni nagon.

5. Problemi sa spavanjem

Nedostatak sna može da utiče na nervni sistem koji kontroliše većinu telesnih funkcija, uključujući seksualni nagon. Da bi se nosilo sa stresom zbog nedostatka sna, vaše telo proizvodi više hormona stresa zvanog kortizol, dok istovremeno smanjuje nivo polnih hormona poput estrogena i testosterona, kaže Tomas. Takođe, zbog nedostatka sna se možete osećati razdražljivo i umorno, što će opet utecati na libido.

6. Depresija

Depresija utiče na libido, jer ona može da uzrokuje ozbiljne simptome poput intenzivne tuge.

„Te emocije mogu da utiču na san, dovedu do umora, nedostatka motivacije i smanjenog samopoštovanja, a sve su to stvari koje vode od smanjenog seksualnog apetita“, kaže Tomas.

7. Stres

„Ženama koje su pod stresom zbog posla, dece i porodičnih obaveza ostaje malo energije da se usredsrede na seks“, kaže Tomas.

Vremenom, stres takođe može da povisi nivo kortizola i smanji testosteron i estrogen, što će otežati uzbuđivanje.

Smanjivanje stresnih aktivnosti, vežbanje i praktikovanje tehnika opuštanja poput dubokog disanja, mogu vam pomoći smanjiti nivo stresa.

8. Bolesti srca

Bolesti srca smanjuju protok krvi kroz telo, uključujući vaginu i vulvu.

„Budući da protok krvi u genitalijama definiše uzbuđenje, smanjenje tog protoka zasigurno ima određeni uticaj“, kaže dr Tomas.

„Kardiovaskularni simptomi poput umora, otežanog disanja i bolova u grudima takođe igraju ulogu, čineći seks iscrpljujućim i teškim“, navodi Tomas.

Izvor: Index.hr