GLOBALNA PROMENA KLIME

Leto koje traje pola godine moglo bi, između ostalog, značajno da utiče i na poljoprivredu. Ako proleće počne mesec dana ranije, moglo bi doći do katastrofalnih gubitka useva.

 

Ako se ne preduzmu ozbiljne mere u borbi protiv klimatskih promena, do kraja ovog veka leto bi moglo da trajati i po pola godine, upozoravaju naučnici u najnovijem istraživanju.

leto pola godine

Naime, u poslednjih 60 godina, razdoblje leta se širom sveta u proseku produžilo za 17 dana.

„Leta zbog globalnog zagrevanja postaju sve duža i toplija, a zime sve kraće i toplije“, rekao je klimatolog Juping Guan.

Možda nekima ideja o dužem trajanju letnjeg razdoblja zvuči kao idealna prilika za duže boravke na otvorenom, ali produžena sezona leta mogla bi značajno da utiče na naše zdravlje, okolinu i poljoprivredu.

U tom slučaju bi bilo više toplotnih talasa i više bolesti koje prenose komarci, a sezona alergija bi trajala još duže.

Leta traju sve duže

Istraživanje je pokazalo da leta poslednjih decenija traju sve duže, što utiče i na početak drugih godišnjih doba.

„Proleće i leto počinju sve ranije, a jesen i zima sve kasnije. Između 1952. i 2011. godine trajanje letnjeg razdoblja poraslo je sa 78 na 95 dana, a proleća, jeseni i zime se smanjilo sa 124 na 115, 87 na 82 i 76 na 73 dana“, navodi se u studiji.

Globalne temperature mora i kopna i dalje rastu u odnosu na prosek. Poslednji put su godišnje globalne temperature bile ispod proseka krajem 70-ih, što znači da je poslednji put hladnije nego što je normalno bilo pre više od 40 godina, prema podacima američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

U istraživanju se navodi da bi leto do kraja ovog veka, ako se ništa ne učini po pitanju emisije gasova staklenih bašti i suzbijanju globalnog zagrevanja, moglo trajati najmanje pola godine.

„Ako nastavimo po starom, proleće i leto će do kraja veka početi mesec dana ranije nego 2011. godine, a jesen i zima otprilike pola meseca kasnije; što će rezultirati da 2100. leto traje oko pola godine, a zima manje od dva meseca“, upozoravaju stručnjaci u istraživanju.

Pogubno za poljoprivredu

Leto koje traje pola godine moglo bi značajno da utiče na poljoprivredu. Ako proleće počne mesec dana ranije, moglo bi doći do katastrofalnih gubitka useva.

„Primera radi, za monsunska područja promena godišnjih doba može da promeni početak razdoblja monsuna. To znači da se menjaju i obrasci monsunskih kiša. Ovakve promene se možda neće uskladiti sa rastom useva“, rekao je Guan za CNN.

Neke biljke, poput ambrozije, proizvode polen koji ljudima izaziva alergije. S dužim razdobljem toplijih temperatura, one bi polen proizvodile duže vremena i u većim količinama.

Izvor: 6yka.com