PREMIJERA U APRILU

Dokumentarni film „Novi talas – 40 godina nakon“ imaće u aprilu svetsku festivalsku premijeru na Martovskom festivalu u beogradskom Domu omladine.

 

Film autora „Novi talas – 40 godina nakon“ i scenarista Nikole Kneževića, koji uz Olgu Kepčiju potpisuje i režiju, osmišljen je oko albuma „Paket aranžman“, „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“ Šarlo Akrobate, te „Električni orgazam“ i „Haustor“.

novi talas

Dokumentarac prati priču oko četiri albuma novog talasa koji su otvorili vrata za muziku popularnu i među današnjim generacijama,

Osim što podseća na vreme nastanka panka kao preteče novog talasa, film obuhvata i razdoblje samog delovanja novog talasa, bendove i muzičare koji su tada delovali, te govori o fenomenu da se i danas s jednakim žarom govori o tom možda i najvažnijem muzičkom pokretu u bivšoj državi.

Sniman je većinom u Zagrebu i Beogradu, uz svedočanstva nekih od glavnih aktera novog talasa, kao što su Srđan Gojković iz Električnog orgazma, Srđan Sacher i Darko Rundek iz Haustora, Zdenko Kolar iz VIS Idola, Juraj Novoselić i Max Juričić iz grupe Film, te producenata, muzičkih kritičara i novinara, dizajnera i fotografa.

Film je u januaru premijerno prikazan u dva dela na CMC televiziji, a sada se predstavlja na tradicionalnom Martovskom festivalu čije je 67. i 68. izdanje zbog pandemije pomereno na april.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma održaće se od 19. do 25. aprilaa u dvostrukom izdanju, s obzirom na to da je prošle godine morao biti otkazan.