ESKIMO TORTA

Ne znamo da li stanovnici krajnjeg severa planete prave poslastice, ali ova Eskimo torta zove se po njima. To sad nije ni važno, bitno je da je ona veoma ukusna.

eskimo torta

Sastojci:

2,5 šolje šećera
1,5 šolje brašna
6 komada jaja
1 šolja mleka
300 grama putera
2 kašike kisele pavlake
4 kašike kakaa
0,5 šoljica vode
0,5 kašika sode
1 kašika vanilin šećera
biljno ulje za podmazivanje

Način pripreme:

Prvo ćemo pripremiti testo. Da bismo to postigli potrebno je da 4 jaja da razbijemo i odvojimo belance od žumanaca. Žumance umutite sa jednom čašicom šećera. Zatim dodajte sodu, kašiku kakaa i vanilin šećer. Belance umutite kao gustu penu, dodajte žumance, promešajte, pa u tu ujednačenu masu dodajte jednu čašu brašna.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Uzmite odgovarajuću posudu za pečenje i namažite je uljem. Izlijte testo u kalup i stavite da se peče 40 minuta.

Preostala 2 jaja ubacite u posudu s visokim stranama, dodajte ostatak šećera i pola čaše brašna.
Umutite dobro mikserom i dodajte toplo mleko. Izmešane sastojke stavite na vatru, ostavite da ključa jednu minutu. Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Kad se smesa ohladi, dodajte joj toplo ulje, ne sve, samo 250 grama. Dobro promešajte dok ne postane glatko.

Za dizajn torte napravićemo ukusnu glazuru. U čašu šećera dodajte kakao i kiselu pavlaku. Sve promešajte i stavite na tihu vatru. Kad proključa, maknite s vatre. Za punoću glazure dodajte 100 grama putera. Promešajte i ostavite da se ohladi.

Kad je torta spremna i ohlađena, namažite je kremom i stavite u frižider pola sata. Kad se torta stegne, izvadite je i premažite glazurom, pa je opet vratite na hlađenje.

Izvor: Foodservicei.com

Priredio: Velibor Mihić