ONLAJN IZGARANJE

Svađa na društvenim mrežama može da utiče veoma nepovoljno na naše opšte stanje i raspoloženje. Iako možda znate da vaša svađa nema smisla, ne možete stati.

 

Svađa s nepoznatim osobama na društvenim mrežama može imati isti uticaj na vaše mentalno zdravlje kao i izgaranje, rekla je Rejčel Stoun, trener za izbegavanje izgaranja (engl. burnout).

svađa na društvenim mrežama

Znate li onaj osećaj apsolutnog gađenja koji vas uhvati u stomaku kad pročitate ili vidite nešto na društvenim mrežama za šta znate da nije istina? Ili se barem ne slažete ili verujete da je istina?

Ako odlučite da komentarišete, sledeće što znate je da ste upleteni u rat s potpunim neznancima na internetu. Iako možda znate da vaša svađa nema smisla, ne možete stati. Tada shvatite da je prošlo još 30 minuta vašeg života koje ne možete da vratite.

Svađa s nepoznatim osobama na internetu jednako je loša za vas kao i proživljavanje izgaranja.

– Ne mogu smisliti bolju stvar koju biste za svoje mentalno zdravlje mogli napraviti od toga da se prestanete raspravljati s neznancima na internetu. Svađa s nepoznatim osobama na internetu može imati isti uticaj na vaše mentalno zdravlje kao i izgaranje – kaže Rejčel Stoun, trener za izbegavanje izgaranja.

Evo koje posledice svađanje na internetu može imati na vaše mentalno zdravlje:

1. Osećate se teskobnije svaki put kad ste na društvenim mrežama

Puls vam se povećava svaki put kada koristite društvene mreže, zbog nepoznatog odgovora koji može dobiti vaša objava ili komentar. Ova teskoba može dovesti do povišenog krvnog tlaka i otkucaja srca.

2. Više ste pod stresom

Primetićete da imate manje strpljenja.

3. Razvijate nesanicu

Ponavljanje virtuelnih argumenata sa strancima vam šteti. Ovi internet argumenti za svađu podstaknuće vas usred noći da ponovite svoje odgovore i pokušate da promenite ishod razgovora. Tako oduzimate telu dragoceni san koji ne možete da nadoknadite.

4. Razvijate fizičke tegobe

Stres je poznati uzrok svih vrsta telesnih tegoba, poput dijabetesa, psorijaze, visokog krvnog pritiska, gojaznosti, nesanice i još mnogo toga.

Izvor: 24sata.hr