UPOTREBA ŠIROM SVETA

Kineska kampanja „vakcinske diplomatije” ostvaruje iznenađujući uspeh, a Kina je obećala pola milijarde doza svojih vakcina za više od 45 zemalja.

 

Kineska kampanja „vakcinske diplomatije” ostvaruje iznenađujući uspeh, a Kina je obećala pola milijarde doza svojih vakcina za više od 45 zemalja, prenosi agencija Asošiejted pres u članku o širenju upotrebe kineskih vakcina u svetu.

vakcinske diplomatije

Kineske vakcine postale su izvor nade za mnoge zemlje koje zavise od kineske pomoći da ih spase od pandemije kovida-19 i šire se u velikom delu sveta uprkos brizi o njihovoj efikasnosti i o tome šta bi Kina mogla da traži zauzvrat, prenosi AP. Samo četiri od mnogih kineskih proizvođača vakcina mogu da proizvedu najmanje 2,6 milijardi doza ove godine, veliki deo svetske populacije će na kraju biti vakcinisan ne sa savremenim zapadnim vakcinama koje se hvale ogromnim stopama efikasnosti nego sa skromnim kineskim vakcinama napravljenim na tradicionalan način, navodi agencija.

Uz nedostatak javnih podataka o kineskim vakcinama strahovi oko njihove efikasnosti i bezbednosti su i dalje veliki u zemljama koje od njih zavise, uz dodatnu zabrinutost oko toga šta bi Kina mogla da traži zauzvrat za te isporuke.

Ipak vakcinisanje sa kineskim vakcinama počelo je u više od 25 zemalja, a vakcine su isporučene u još 11 zemalja, na osnovu računice AP zasnovane na izveštajima u tim zemljama i objavama vlada i kompanija.

Taj poduhvat mogao bi potencijalno da spase ugled Kine koja je rešena da se transformiše u spasioca od predmeta nepoverenja zbog prvobitne reakcije na epidemiju kovida-19, prenosi Beta.

„Svakako vidimo da vakcinska diplomatija u realnom vremenu počinje da se sprovodi, a Kina vodi po pitanju toga da može da proizvede vakcine u Kini i da ih učini dostupnim drugima”, rekao je Krišna Udajakumar, stručnjak iz američkog univerziteta Djuk.

Kina je saopštila da obezbeđuje „pomoć u vakcinama” za 53 zemlje i da izvozi vakcine u 27 ali je odbila molbu AP-a da pokaže spisak tih zemalja.

Peking demantuje da se bavi vakcinskom diplomatijom i portparol ministarstva spoljnih poslova rekao je da Kina smatra da je vakcina „javno dobro”. Kineski stručnjaci odbaciju bilo kakvu povezanost između izvoza kineskih vakcina i poboljšanja imidža Kine.

Kina se usmerila na zemlje sa niskim i srednjim prihodima koje su u velikoj meri zapostavljene dok su bogate zemlje prigrabile većinu skupih vakcina koje proizvode kompanije kao što su Fajzer i Moderna. I uprkos nekih svojih odlaganja Kina je u velikoj meri kapitalizovala na sporijim od očekivanih isporuka proizvođača američkih i evropskih vakcina.

Kao mnoge druge zemlje Čile je dobio mnogo manje doza Fajzerove vakcine nego što je prvo obećano, Kineska kompanija Sinovak je delovala brzo i poslala četiri miliona doza.

Izbor vakcina je ograničen za Čile i mnoge druge zemlje niskih i srednjih prihoda. Isporuka vakcina globalno dominira u bogatim zemljama koje su pokupile 5,4 milijardi od 7,8 milijardi doza nabavljenih u svetu, prema Univerzitetu Djuk.

Kineske vakcine koje mogu da se čuvaju u standardnim frižiderima privlačne su za mnoge zemlje koje možda imaju teškoće da obezbede ultrahladno čuvanje potrebno za vakcine kao što je Fajzer.

AP podseća da se Sinovak i Sinofarm oslanjaju na tradicionalnu tehnologiju u kojoj se živi virus umrtvi i onda očisti i podstiče imuni odgovor ukazujući da neke zemlje to smatraju bezbednijim od novije, manje dokazane tehnologije nekih zapadnih konkurenata uprkos nedostatku javno dostupnih podataka o bezbednosti kineskih vakcina.

U Evropi Kina snabdeva vakcine zemljama kao što su Srbija i Mađarska, što je znatna geopolitička pobeda u centralnoj Evropi i na Balkanu gde se Zapad, Kina i Rusija takmiče za politički i ekonomski uticaj, navodi AP.

Ali kineska vakcinska diplomatija će biti samo toliko dobra koliko su vakcine koje nudi, piše AP i dodaje da se one i dalje suočavaju sa preprekama.

„Za kinesku vakcinu posebno bilo je nedovoljno podataka u poređenju sa drugim vakcinama” rekao je jedan bolničar u Egiptu koji je prevazišao svoje prvobitno oklevanje i primio Sinofarmovu vakcinu.

Sinofarm koji je saopštio da je njihova vakcina efikasna 79 odsto na osnovu privremenih podataka sa kliničkih proba, nije želeo da odgovori na molbu za intervju od AP-a.

Kineske kompanije proizvođači vakcina su bile spore i nekonzistentne u objavljivanju svojih podataka sa proba u poređenju sa kompanijama kao što su Fajzer i Moderna, rekao je Jandžong Huang, stručnjak za globalno zdravlje u američkom tink-tenku Savetu za spoljne poslove.

Ni jedna od tri kineske vakcine koje se koriste u svetu nisu javno objavile podatke o svojim kliničkim probama u kasnijoj fazi. Kansino još jedna kompanija sa vakcinom sa jednom dozom kaže da je efikasna 65 odsto, ali je odbila da se intervjuiše.

Postoji i zbrka oko efikasnosti vakcine Sinovaka. U Turskoj gde je Sinovak sproveo deo svojih proba efikasnosti zvaničnici su naveli da su vakcine efkasne 91 odsto. Međutim u Brazilu, zvaničnici su revidirali stopu efikasnosti sa 78 odsto na tek nešto iznad 50 odsto posle uključivanja blagih infekcija.

Ekpsertski panel u Hongkongu objavio je podatke koje je podneo Sinovak zdravstvenim regulatornim telima koji pokazuju da je vakcina efikasna tek nešto iznad 50 odsto.

Globalno, zdravstveni zvaničnici su rekli da je korisna svaka vakcina koja je najmanje 50 odsto efikasna.

Zemlje koje primaju vakcine takođe brinu da bi kineska vakcinska diplomatija mogla da dođe uz određenu cenu. Na Filipinima gde Peking donira 600.000 vakcina jedan visoki diplomata rekao je da je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji preneo diskretnu poruku da se ublaži javna kritika oko rastućih kineskih pretenzija u spornom Južnom kineskom moru.

Ipak hitnost pandemije u velikoj meri nadvladava oklevanja oko kineskih vakcina, navodi AP.

„Vakcine, posebno one proizvedene na Zapadu rezervisane su za bogate zemlje. Mi smo morali da garantujemo vakcinu, bilo koju vakcinu”, rekao je jedan egipatski zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime. vakcinske diplomatije vakcinske diplomatije