BLOKADA ZBOG POLITIKE

Kako je rekao Kondrašov, kompanija „Jutjub“ pre uvođenja ograničenja nije izdala upozorenje da će blokirati video „Krim. Povratak kući“.

 

„Nije po pravilima IT giganata da nekoga upozoravaju ili naknadno objasne zašto su blokirali neki resurs ili nalog. Jutjub je tokom protekle godine blokirao 200 ruskih naloga bez ikakvog objašnjenja. Stoga uopšte nisam začuđen što me niko nije upozorio, obavestio, i uopšte se ne nadam nikakvim objašnjenjima“, rekao je Kodrašov o blokadi filma „Krim. Povratak kući“ koji je imao više od 13 miliona pregleda.

povratak kući

U ovom slučaju postoji samo jedno objašnjenje, smatra on.

„I nadam se da je tačno. Povezano je s tim što ćemo uskoro obeležavati sedmu godišnjicu ponovnog ujedinjenja Rusije sa Krimom, i na taj datum i oko njega, po pravilu, beleži se nagli porast pregleda filma, verovatno zato što pojedine obrazovne ustanove, škole na časovima koriste film da objasne učenicima šta se dogodilo. Verovatno se nekome ne sviđa ta istina, onima koji do danas ujedinjenje Krima sa Rusijom nazivaju aneksijom“, rekao je sagovornik.

Pres-služba kompanije „Gugl“ saopštila je da je video platforma Jutjub ograničila pristup filmu „Krim. Povratak kući“ zbog scena nasilja koje sadrži.

„U aprilu 2020. godine na video je bilo postavljeno starosno ograničenje zbog scena nasilja koje sadrži – slike upucanog čoveka, žrtava sa ozbiljnim povredama i čoveka u lokvi krvi“, saopštila je pres-služba.

Objašnjeno je da se video može pogledati na Jutjubu, ali da je na njega postavljeno starosno ograničenje, jer zbog nabrojanih scena sa nasiljem nije prikladan za određene korisnike.

Dokumentarni film „Krim. Povratak kući“ prvi put je prikazan u martu 2015. godine. On uključuje i dva intervjua ruskog predsednika Vladimira Putina koji je detaljno govorio o „krimskom proleću“.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Međutim, prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Ipak, na drugom linku ostao je ovaj film, bar za sada…

Izvor: Sputnjik